19. Lurdy-házi Ásványbörze és GeoNapok

2018 április 6–8. között rendezi meg hagyományos Lurdy-házi ásványbörzéjét Lelkes András és csapata. A megszokott, több mint 100 kiállító – gyűjtő és kereskedő – 2200 m2-en kínálja az ásványok, ősmaradványok, meteoritok és a belőlük készült, feldolgozott termékek, ékszerek rendkívül nagy választékát. Az ásványbörzén különböző tematikus kiállítások gazdagítják a programot. Kiemelt figyelmet kapott a 2018-as év ásványa, a fluorit, mely „A sokszínű fluorit” címmel fotókiállításon és magángyűjtemények anyagából összeállított káprázatos válogatásban is megtekinthető.

lelkes_lurdy19_kek.jpg(forrás: https://www.facebook.com/events/568610016895279/)

Idén nyolcadik alkalommal színesíti a börzét a „GeoNapok” földtudományi szakmai kiállítóinak programkínálata. Szombaton és vasárnap 11 és 19 óra között kiállítások, szakmai előadások és bemutatók, interaktív és kézműves foglalkozások segítik a földtudományi ismeretterjesztést.

A Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárának munkatársai és önkéntesei „Az év ásványa: a fluorit” és „Az év ásványi nyersanyaga: az alginit” témakörben várják interaktív ismeretterjesztő és kézműves foglalkozással az érdeklődőket. A „Színek az ibolyán innen és túl” címmel meghirdetett foglalkozás keretében a fluorit tulajdonságaival, előfordulásával, felhasználásával foglalkozunk, de a fluoritról elnevezett fluoreszcencia ibolyántúli világába is betekintést nyújtunk.

finemineral.jpgFluoritoktaéderek kvarcon. Lelőhelye: Riemvasmaak, Kakamas, Northern Cape Prov., Dél-Afrika. Képszélesség:5,5 cm. Kupi László felvétele.

Mikroszkópok, lupe, kézipéldányok, elvihető anyagminták, fluorithoz kapcsolódó kézműves foglalkozások (fluoritszínező, fluorit kristályforma készítése papírból stb.), fluoritos rejtvény, „fluoritforma” ördöglakat-játék és néhány meglepetés is segíti, ösztönzi majd a fluorit titkaival történő megismerkedést.

2017geonapok_mtm_kicsi.jpgEgy kis múltidéző, ismerkedés a 2017-es év ásványával, a kvarccal a 2017-es GeoNapok-on az MTM asztalánál

7-én, szombaton 15 órától Dr. Juhász Árpád, geológus, az MFT Év ásványa és Év ősmaradványa programjának fővédnöke tart előadást: „Ásványok az újjászületés jegyében – egy „elpusztult” ásványtár újjászervezésének viszontagságai” címmel.
(Dr. Juhász Árpád 1957 és 1963 között a Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettárának munkatársa volt, és nagy részt vállalt az ásványtárnak az 1956-os tűzvész utáni újjáélesztésében.)

Érdemes végignézni a rendezvény igen gazdag, teljes programkínálatát: https://asvanyborze.com/event/19-lurdy-hazi-asvanyborze-es-geo-napok/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5213813810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása