"Fly be back"
Légyfajt neveztek el Schwarzeneggerről

Számos híres és hírhedt személyiség előtt tisztelegtek már a tudomány képviselői azzal, hogy fajokat neveztek el róluk. Ismerjük többek közt a Szlovénia barlangjaiban élő Hitler-vakfutrinkát (Anophthalmus hitleri), amelyért neonáci gyűjtők vagyonokat adnak a feketepiacon pusztán a neve miatt, vagy a sokkal szimpatikusabb nevű szitakötőt, a Mesosticta davidattenboroughi-t. Terminátorunk is volt már névadó, de bogarak után most végre egy legyet neveztek el róla. 

Írta: Jókuthy Emese (MTM Marketingcsoport) és Merkl Ottó (MTM Bogárgyűjtemény) 

1-newbigarmedf.jpg

Megapropodiphora arnoldi (forrás: Phys.org)

Első hallásra nehezen érthető, mi köze egy roppant kicsi légyfajnak a tekintélyes izomzatáról ismert hollywoodi sztárhoz, ám ha jobban megismerjük e bizarr külsejű, apró kétszárnyút, nincs mit csodálkozni.

A légy – mint jeleztük – nem az első rovar, amely Schwarzenegger nevét kapta, korábban már elneveztek róla két bogarat is. Egyikük az Új-Dél-Walesben honos Anthrenocerus schwarzeneggeri, amely a porvafélék (Dermestidae) családjába tartozik, csakúgy, mint a természetrajzi gyűjtemények pusztító démonai, a múzeumbogarak (Anthrenus-fajok). Szintén Arnoldról kapta a nevét a 2002-ben Costa Ricában felfedezett futóbogárféle, az Agra schwarzeneggeri, „aki” középső lábaival bizonyára annyit nyom fekve, mint névadója. 

weird-new-species-names-agra-schwartzeneggeri-portrait_70273_990x742.jpg

Agra schwarzeneggeri (forrás: Ottawa Field-Naturalists’ Club)

Az új légyfajt Brian Brown, a Los Angeles Megyei Természettudományi Múzeum kutatója fedezte fel Brazíliában, az Amazonas-medencében, a Rio Negro folyó közelében. Brown, amint meglátta a rovar vaskos combját, rögtön eldöntötte, hogy Arnie-ról nevezi el. Erre leginkább személyes okai voltak – azon túl, hogy természetesen tiszteli Schwarzeneggert úgy is, mint a filmvilág és az amerikai közélet meghatározó egyéniségét –, Brown ugyanis, vézna tinédzserként Schwarzenegger önéletrajzi könyvéből merített erőt ahhoz, hogy elhiggye, helyzete az ő alkatával sem reménytelen, csak edzeni kell.  

Az új faj a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, és amilyen kicsi, olyan hosszú a neve: Megapropodiphora arnoldi. A maga 0,395 milliméterével immár a világ legkisebb légyfaja. (Mellesleg a korábbi első helyezett, a 0,400 mm-es thaiföldi Euryplatea nanaknihali púposlégy felfedezése is Brown nevéhez fűződik.) Azért ne feledjük: még mindig kétszer akkora, mint a Föld legkisebb rovara, egy észak-amerikai parányfürkészfaj.

A légy annyira apró, hogy majdnem elkerülte a kutató figyelmét, és egyelőre mindössze egyetlen, nőstény egyedét találták meg. Egy hím is Brown mikroszkópja alá került, de a leírás ábraanyagának készítése közben megsemmisült. Ne tegyünk szemrehányást neki: ennyire apró rovart a számunkra érzékelhetetlen fuvallat is azonnal elsodor.
newbigarmedf.jpg

Arnie és a Megapropodiphora arnoldi hasoldaláról készült rajz (forrás: Phys.org)

A névadó elülső lábakhoz képest a középső és hátsó lábak véznák, szárnyai pedig csutkává csökevényesedtek.  Noha a faj életmódját egyelőre nem ismerjük, a megtalált példány vékony, kihegyesedő végű tojócsöve alapján Brown arra következtet, hogy valamilyen hangya- vagy termeszparazitoid lehet.  (A korábban felfedezett, de most a trónról letaszított thaiföldi parány is hangyafészkekből került elő.)

A parazitoid életmódú rovarok nőstényei petéiket más ízeltlábúak (ideértve azok petéit, lárváit és bábjait is) testébe helyezik. A kikelő lárvák a gazdaszervezetből táplálkoznak egészen addig, míg az el nem pusztul. A Megapropodiphora arnoldi  tagbaszakadt elülső lábaival feltételezhetően a gazdaállat kültakarójába csimpaszkodik, és egészen a fészekig cipelteti magát, hiszen a lárvák és bábok közelében tud csak „fegyvert rántani”.

Brown kifejezetten apró rovarokra szakosodott entomológus – azért, mert bár nagyobb rovarfajokból is könnyű újat találni, a kisebb termetűek szinte „zsákszámra” kerülnek elő, különösen a trópusokról. Vagy nem tartja magára nézve igaznak az Aquila non captat muscas mondást, vagy tudja, hogy sok kicsi sokra megy.

Az új faj leírása a Biodiversity Data Journal folyóiratban jelent meg.


Forrás: New 'big-armed fly' species named after Arnold Schwarzenegger

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2813605593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása