Újraálmodott természettudományi kiállítás Ajkán

Megújult az természetrajzi kiállítás az ajkai Városi Múzeumban. A tárlatot a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának munkatársai hozták létre. Kutasi Csaba képes riportban számol be a november 23-i megnyitóról.

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő központ szakmai igazgatóhelyettesének, Bölcskeiné Kocsis Zsuzsának a múzeum történetét ismertető bevezetője után dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója és dr. Jáger László Ajka Város önkormányzatának címzetes főjegyzője köszöntötte a megjelenteket.

1_kep-foto_kutasi_csaba.JPG

Dr. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója, Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő központ szakmai igazgatóhelyettese és dr. Jáger László Ajka Város önkormányzatának címzetes főjegyzője a megnyitón

Dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója bemutatta a megújult tárlatot. Elmondta, hogy kapcsolatuk az ajkai múzeummal már 1989-ben megkezdődött, abban az évben készítették el a Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársai az „Ember és környezete” c. kiállítás „Ajka természeti környezete” című egységét. A kor színvonalának megfelelő, nagy népszerűségnek örvendő kiállításrész az eltelt csaknem 30 év alatt jelentősen leromlott, a tárlókban levő preparátumok már cserére szorultak.

2_kep-foto_sinigla_monika.JPG

Dr. Kutasi Csaba bemutatja a kiállítást

A kiállítás felújításához jó lehetőséget nyújtott a Kubinyi Ágoston program. A kiállítás tervezésében és kivitelezésében az anyaintézmény (MTM) munkatársai is segítséget nyújtottak. A pályázat szakmai részéhez készített ötleteket az MTM Kiállításrendezési Osztályának vezetője, Katus Magdolna egészítette ki, végső formába pedig a főigazgató-helyettes, dr. Medzihradszky Zsófia öntötte.

3_kep-foto_harmat_beata.jpg

Rovardobozok a kiállításban, aki bemutatja: Rechner Szilvia

A kiállítás üzenete az 1989-es tárlathoz képest nem változott: az Ajka környékén előforduló természeti értékekre hívja fel a figyelmet, azonban ezt modernebb formában, a kor követelményeihez igazodva próbálja elérni. A város környezetéhez szervesen kapcsolódó természeti értékek megjelenítése volt a cél, melyek jól megközelíthetők a környék kedvelt turista útvonalain. Erre utaló installációk is készültek, így ösztönözve a látogatókat a bemutatott értékek felkeresésére.

4_kep-foto_harmat_beata.jpg

Vajon mi van a vászonzacskókban?

A kiállítás szakmai tervezése, a forgatókönyv megírása legnagyobb részt Sinigla Mónika érdeme, a forgatókönyv elkészítésében rajta kívül  dr. Kutasi Csaba és Kovács Attila vett részt. A kiállítás képi világát Fellenbech Brigitta alkotta meg. A rovarvilágot Rechner Szilvia preparátumai szemléltetik. Antal Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum preparátora a diorámát rendezte be, a háttérképet Oltványi Klára tervezte. Helt Zoltán pedig az asztalosmunkákból vette ki a részét.

5_kep-foto_kutasi_csaba.JPG

 Illatmintateszt Sinigla Mónikával

A kiállítás bemutatása után második osztályos ajkai iskolások próbálták ki a múzeumpedagógiai eszközöket, melyeket a kiállításhoz készítettek a zirci múzeum munkatársai. A kis diákok lelkesen tapogatták meg a vászonzacskóba rejtett természeti tárgyakat (pl. csigaház, taplógomba, termések, toll stb.) és találgatták, hogy vajon mi került a kezükbe. Az üvegekbe rejtett illatmintákban (szimatszondák) különböző növények illatai tették próbára a kicsik szaglását. A szabad szemmel kevésbé tanulmányozható természeti érdekességeket pedig mikroszkópi preparátumokon keresztül csodálhatták meg. A készítők ilyen módon szerettek volna a kiállítással minél komplexebb múzeumi élményt nyújtani.

6_kep-foto_kutasi_csaba.JPGMikroszkópos bemutató Kovács Attilával

7_kep-foto_kutasi_csaba.JPGPanorámafotó a megújult kiállításról


A fotókat Harmat Beáta, Kutasi Csaba és Sinigla Mónika készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4613399009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása