Mi legyen az Év vadvirága 2018-ban? Szavazz!

Az idei évben az Év vadvirága megtisztelő címet a hóvirág viselte. A mediterránemuban épp javában virágoznak egyes őszi hóvirágok, de a hóvirág éve lassan véget ér és itt az ideje, hogy kiválasszuk a 2018-as Év vadvirágát.

evvadviraga2018_tabla_1.jpg

Idén a mozgalom kuratóriuma 3 növényfajt jelölt ki, amelyek közül szavazással lehet eldönteni, melyik legyen az év vadvirága 2018-ban. A döntést megkönnyítendő bemutatjuk a jelölteket – szigorúan betűrendben.


Apró nőszirom (Iris pumila)

Füves hegyoldalak, sztyeprétek kora tavaszi ritkasága, mely számos színváltozatával a legszakavatottabbakat is zavarba hozza.

A három jelölt közül a legkorábban virágzó faj, gyakran már április legelején megjelennek virágai és virágzása a magasabb, árnyasabb területeken május végéig kitart. Virágai leggyakrabban kékek vagy sárgák, ritkábban piszkosfehérek és vöröseslilák is lehetnek. Nevét arról nyerte, hagy nagy méretű virágainak szárai igen rövid, legfeljebb 5 cm hosszú, így azok szinte leveleinek tövéből törnek elő. Széles levelei és közöttük megbúvó toktermései alapján szinte egész évben felismerhető. Nálunk a Középhegységben nem ritka, a dombvidékeken és az Alföldön elszórtan találkozhatunk vele. Élőhelyeit a gyepek feltörése és a túltartott vadállomány taposása veszélyezteti. Érdekesség, hogy 2014-ben egy közeli rokona, a szibériai nőszirom (Iris sibirica) volt hazánkban az Év vadvirága.
1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

iris_pumila.jpg


Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Tavak, holtágak fogyatkozóban levő ősi eredetű ritkasága.

Bár ilyen szempontból igen erős a mezőny, a jelöltek közül a fehér tündérrózsa virágai a legnagyobbak, leginkább feltűnőek: hófehér virágzata a 10–12 cm-es átmérőt is eléri. Tojásdad, 15–30×12–25 cm-es levelei a víz színén úsznak, felszínük fénylő sötétzöld. Hasonló, vízen úszó hinarakkal – mint a vízitök (Nuphar lutea), sulyom (Trapa natans) és a tündérfátyol (Nymphoides peltata) – együtt a tündérrózsa-hínár alkotója. Virágai nyáron, júniustól jelennek meg, mikorra az álló és lassan folyó vizek kellően felmelegednek és virágzó egyedeivel még szeptemberben is találkozhatunk. Hazánkban főleg az alföldeken jellemző, dombvidékeinken és a hegységek peremén ritkán találkozhatunk vele. Elsősorban a vizes élőhelyek általános pusztulása, a tavak eutrofizációja veszélyezteti, de számolnunk kell a mesterséges tavakba, hévizekbe telepített más tündérrózsa-fajokkal is, melyekkel keveredve génállománya fokozatosan felhígul.
1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

nymphaea_alba.jpg

 

Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)

Üde rétek őszi ’enciánkék’ ékessége, ritka boglárkalepkék tápnövénye.

A három jelölt közül a legritkább, számos korábban ismert előhelyéről eltűnt az utóbbi évtizedekben. Lápréteken, hegyi- és mocsári réteken fordul elő, elszórtam mind az alföldeken, mind a hegy- és dombvidékeken. Virágtalan állapotban egyáltalán nem feltűnő, hajtásai beleolvadnak a környező gyepbe. Virágzó állapotban azonban messziről felhívja magára a figyelmet akár 5 cm-t is elérő, sötét égszínkék virágaival. Szerencsé esetben már nyár elején találkozhatunk vele, fő virágzási ideje mégis inkább a nyár vége, sőt még most is, az őszi fagyokig láthatók virágzó egyedei. A ritka, és szintén védett szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) tápnövénye, a lepkék a kornistárnics virágára rakják petéiket. Európa más részein is visszaszorulóban van, ezért is választották Németországban már 1980-ban az év vadvirágává (Blume des Jahres).
1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10000 Ft.

gentiana_pneumonanthe.jpg

 A szavazatok leadhatók az év vadvirága honlapján december 31-ig.

A szavazással kapcsolatos hírek pedig a mozgalom facebook-oldalán követhetők.

 

A mosthallottam.hu minden évben beszámol az adott év összes fajáról (állat, növény, ásvány). A 2017. év fajai itt találhatók, a 2018. év már szavazásra bocsátott fajai pedig egyelőre itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2913087248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása