Barangolások a Kárpátok szívében - Máramaros hegyei

Kevesen ismerik a Keleti-Kárpátok északi részén megbújó, délről a Radnai-havasok, északról pedig a Rahó, Cernahora Civcin hegyláncai által határolt Máramarosi-havasokat. Különleges földrajzi helyzete miatt számos etnográfiai régió találkozásának is olvasztótégelye ez a térség (Kárpátalja, Dél és Észak Bukovina, Galícia és a történelmi Máramaros).

Írta: Gubányi András, Katona Gergely, Makranczy György

img_1018.jpgAz Európai Unió határán, útban a Pop Ivan felé. A gerinc bal oldala Ukrajna, jobb oldala Románia

A festői szépségű táj látványa minden arra járó, a természeti értékek iránt fogékony embert magával ragad és rabul ejt. A máramarosszigeti természettudományi múzeum meghívására  bő egy hetet töltöttünk a környező hegyekben, amelyek szerves folytatásai az Ukrajnában található Kárpáti Bioszféra Rezervátum által védett területeknek. Az itt található, mintegy 150 ezer hektáron elterülő, alig tíz éve létrehozott nemzeti park Románia egyik legfiatalabb természetvédelmi területe. Igen változatos élőhelyek tarkítják: kaszálók, bükkösök, lucfenyővel keveredő bükkös, borókások, égeresek, a források környezetében létrejövő vizes élőhelyek, mocsarak, lápok, kőgörgetegek, alpesi rétek.

img_1037.jpgTúlélőtúra vihar után az útra borult fenyők közt a Bistra-patak völgyében

Ha megpróbálkozunk a lehetetlennel, és leküzdjük gyalogosan vagy terepjáróval az akár 1400 méteres szintkülönbségeket, a hegyláncok között csodálatos világ tárul elénk. Legérdekesebb része egy negyed hektárnál is kisebb, fokozottan védett mészkősziklás  terület, amely a kanálfű (Cochlearia officinalis) termőhelye. Viszonylag gyakran találkozhatunk szőrfű-gyepes fajokban gazdag hegyi rétekkel is barangolásaink közben.

Árnyas erdőkben, mindenekelőtt bükkösökben ritkán megfigyelhető a boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), amely a szibériai hamuvirággal együtt vörös listás növény. A hegyi árnika (Arnica montana), amely Magyarországról gyakorlatilag kipusztult, a Máramarosi-havasokban számos helyen tenyészik.

leontopodium_alpinum_detail.jpg

A havasi gyopár (Leontopodium alpinum) álvirágzata (Fotó: Wikipedia)

Útközben felfelé a Natura 2000-es fűrészes harangvirág (Campanula serrata) kékeslilásan fénylő állományai öntenek belénk erőt az egyre meredekebb hegyoldalak meghódításához.

dsc_0052.jpg A fűrészes harangvirág (Campanula serrata)

Amennyiben időt szánunk rá, és erőnlétünket komolyan próbára téve nekivágunk, sok-sok órás gyalogtúra árán elérjük az ezerötszázas tengerszint feletti magasságot az Ukrán határ közelében, ahol a borzas havasszépe (Rhodendron hirsutum), a havasi törpefenyő (Pinus mugo) és a bérci mirigylapu (Homogyne alpine) tömegesen pompázik szemeink előtt. A csúcsok környékén pedig szinte az egész világ a lábaink alatt hever, pedig még nem vagyunk kétezer méter magasan sem. A román vöröslistás havasi gyopár (Leontopodium alpinum) is jellemzően csak köves réteken figyelhető meg nagy magasságban.

dsc_0150.jpgGyapjúsás (Eriophorum sp.) ameddig a szem ellát

Az állatvilágra is igaz, hogy Máramarosban könnyen találkozhatunk olyan fajokkal, melyek Magyarországon valódi ritkaságnak számítanak. Ilyen például a hajnalmadár (Tichodroma muraria), melyet amikor megpillantottuk, épp egy villanyoszlop betontalapzatán pihent, vagy a csobogó, bővizű patakok felszíne alatt táplálékát kereső vízirigó (Cinclus cinclus). Kárpátaljáról már ismerősként üdvözölhettük a kárpáti gőtét (Triturus montandoni) és a kékpettyes lábatlangyíkot (Anguis colchica) is.

dsc_0022.jpgA patakforrásban megdermedt lábatlangyík

A völgyekben, patakok mellett kanyargó utakon gyakran figyeltünk fel a nedves foltokon vagy épp ürüléken szívogató nagy színjátszólepkére (Apatura iris). Habár az igencsak megritkult nagy apollólepkével (Parnassius apollo) nem találkoztunk, de rokona, a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) még repült, amikor ott jártunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5912768604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása