Érdemes megtapintani a bolondok aranyát és Kázmér medvét
Látássérült személyeket fogadtak a Magyar Természettudományi Múzeumban

A látássérült személyek oktatásából nagyon sok esetben kihagyják az állat- és növényvilág kézzel való tapintásának lehetőségét. Éppen ezért a Magyar Természettudományi Múzeummal karöltve a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola lehetőséget biztosított tíz látássérült érdeklődőnek a múzeum különleges termében, a Természetbúvár-teremben a tapintható tárgyak megtekintésére. Megvizsgáltak ásványokat, csontvázakat, preparált emlősöket, kétéltűeket és madarakat.

vakok_mtm_56a5791.jpg

Krekács Ervin, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátja kutyájával, Texszel érkezett. Fotó: Vannai Judit


Az aranyláz nemcsak Alaszkába, hanem Kaliforniába is vonzotta a szerencsevadászokat. Közülük biztosan nem gazdagodtak meg a szépen csillogó, ám vagyonra nem váltható pirit gyűjtögetői. Az ásvány azóta viseli a „bolondok aranya” nevet. Kispál István, múzeumpedagógus ásványokat és állatpreparátumokat, csontokat adott körbe, hogy a természet világát kézzel foghatóvá tegye a látássérült érdeklődők számára. Így tudhatták meg, hogy milyen érintése van sokféle madár tollának, a cápa, a vidra, a vadmacska és a kacsacsőrű emlős bőrének, és az alakjukat is megismerték. Megtudták, milyen hatalmas a bálna halló- és nyelvcsontja, hogy néz ki a csuka fogsora, valamint a harcsa, a tigris és az elefánt koponyája.

vakok_mtm_dsc_0039.JPG

Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

Így pontosabb képet alkothattak azokról az ásványokról és állatokról, amelyeket eddig csak hallás után képzelhettek el. Kispál István elmondta, hogy különleges feladat látássérült érdeklődők számára bemutatni ezeket a tárgyakat, és úgy gondolja, hogy mindenki élete teljesebbé válik azzal, hogy megtapasztalja a természet sokszínűségét. Krekács Ervin, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátja kutyájával, Texszel érkezett. Nagy élményt jelentett számára kézbe venni ezeket a tárgyakat. Elmondta, hogy mélyebb ismereteket szerzett, mert több történt annál, minthogy csak beszélnek neki arról, amit nem lát. A múzeumpedagógus minden állatról mondott egy-egy érdekes történetet, figyelmet fordítva életmódjára, biológiai különlegességére, és válaszolt a résztvevők kérdéseire. A végén egy különleges élményben volt része a látogatóknak, megérinthették a múzeum egyik legnépszerűbb tárgyát, Kázmért, a kitömött barna medvét.

vakok_mtm_dsc_0042.JPG

 Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8512716766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása