Összebújva alvó védett lepkék

A Magyar Biológiai Társaság – Fiatalok Természetismereti Klubja idén is megtartotta kutató- és természetismereti táborát az Őrségben, a fokozottan védett szőcei lápréteknél. A táborban szervezőként és programtartóként vettem részt. A korábbi évekhez hasonlóan számos értékes és védett rovarfajt figyeltünk meg, köztük az itt rendszeresen előforduló gyászbaglyot (Mormo maura).

Írta: Tóth Balázs (Magyar Természettudományi Múzeum, Lepkegyűjtemény)

maura1.JPG Lepkecsalétken táplálkozó gyászbagoly (Mormo maura)

A gyászbagoly nagyméretű, legalább 6 cm-es szárnyfesztávolságú lepkefaj. A szürkés árnyalatok finom mintázata elegáns megjelenést kölcsönöz neki, ám ez a lepke mégsem közismert. Magyarországon ugyanis csak helyenként honos párás erdei patakvölgyekben és tavak partján, általában égeresekben. Élőhelyéről nem kóborol el, lámpák alig vonzzák, de még a lepkéknek szánt boros csalétket is általában csak egy-két egyede szokta felkeresni.

Meglepődtem hát, amikor egy hidacska alatt nappal 15, összebújva pihenő egyedére bukkantam! A gyászbagolynak ez a viselkedése nem ritka Európa óceáni éghajlatú vidékén (Nagy-Britannia, Németország), ám nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon korábban bárki megfigyelt volna ilyet! A lepkék valószínűleg azért töltik így a nappalt, mert ilyen módon tudják beállítani legszűkebb környezetük páratartalmát a nekik megfelelő szintre. Érdekes módon, szubtrópusi nedves éghajlaton más nagytermetű bagolylepkéknél is megjelenik az ilyen viselkedés: Tajvanon Ronkay László figyelte meg egy ottani faj csoportját egy üres épületben. (A mi gyászbaglyunk kelet felé az iráni Kopet Dag hegyláncig terjedt el, ám előfordulása ott már nagyon szigetszerű.)

maura2.JPG Gyászbaglyok csoportja Szőcén, melyhez egy (szintén védett) partifátyolka is csatlakozott (a képen a legalsó rovar)

Szőcei táborunkat az Őrségi és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi szakemberei is meglátogatták, ők szintén nagyra értékelték felfedezésünket. Remélem, ezzel is hozzájárulhattunk a szőcei láprétek hatékonyabb védelméhez!

  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8412704167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2016-1.jpg