Szöcskelesen a hadifogolytáborban

„Sáskák, szöcskék gyűjtéséhez nem kell sok minden. Mindössze egy rovargyűjtő személy és némi nyílt terep. Kisebb-nagyobb korlátozással mindkettő adva volt az eselheidei, angol zónabeli hadifogolytábor területén, ahol 1946 jelentős részét töltöttem 24–25 évesen, sok ezernyi társammal együtt.”

sarkantyusimon_hadifogolytabor_eselheide.jpgA fenti sorok múzeumunk korelnök önkéntes munkatársa, Dr. Nagy Barnabás tollából származnak. Fiatal kutatóként és egyetemi oktatóként érte a második világháború, majd a behívó parancs 1944 őszén. Néhány hónap múlva már angol hadifogságban találta magát, ahol a szigorú körülmények sem csillapították kíváncsiságát az élővilág és azon belül is kedvenc rovarcsoportja, az egyenesszárnyúak iránt. A szerény lehetőségeket és szabadidejét kihasználva a tábor szöcske- és sáskafaunájának vizsgálatába fogott. Megfigyeléseiről és azok körülményeiről való visszaemlékezéseit a Magyar Természettudományi Múzeum évkönyvének legutóbbi kötetében írta meg. A cikk online is olvasható.

Puskás Gellért

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7112556337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag_januar_februar_283_400.jpg