„Egy ismeretlen ismerős: a kvarc” - Interaktív ismerkedés az év ásványával, a kvarccal, Papp Gábor mineralógus segítségével
Műhelytitkok 2017. május 27-én 10–14 óra között a múzeumban!

Szöveg és képek: Jánosi Melinda

hegyikristaly.jpg

Kvarc (hegyikristály), Bourg d’Oisans, Franciaország A KIVÁLASZTOTTAK – az év fajai, 2017. című időszaki kiállításban látható a példány

Ismerősen cseng számodra is a kvarc szó? Mi jut róla eszedbe?

A Minecraft számítógépes játék ifjú rajongóinak bizonyára az „alvilági kvarc érc” vagy éppen a „kvarcblokk” elnevezés ugrik be, míg az idősebbeknek a kvarclámpa képe villan fel, hiszen egykor szolárium helyett azzal barnították, gyógyították magukat. Legtöbbünknek a kvarc talán a kvarcóra elnevezésből ismerős. Vajon mi közük lehet a 2017-es év ásványához, a kvarchoz?

achatok.jpg

Mikrokristályos, sávos kvarcváltozatok (achátok) az MTM ásványtani állandó kiállításán 

Egészen biztos, hogy már a legkisebbek is találkoztak homokozás, kavicsgyűjtögetés közben ezzel az anyaggal, a földkéreg egyik leggyakoribb ásványával. Az iskolások a kémia és a földrajz órák keretében ismerkedhetnek meg vele. A felnőttek pedig munkájukban, építkezés közben vagy a háztartás vitele során sok területen veszik hasznát a kvarcnak.

Melyek a kvarc hasznos vagy érdekes tulajdonságai és hogyan hasznosítjuk őket? Nemcsak erről lesz szó a szombati foglalkozáson, de felvillan a kvarc megannyi arcvonása, hiszen a homokszem, az üveg, a fémszilícium, a királyi jogar vésett gömbje, a számtalan színes drágakő a püspöklila ametiszttől a sárga citrinen át a kék kalcedonig vagy a sokszínű achátig vagy éppen az egyszerű tűzkő, melyet már az ősember használt, mind-mind kvarc anyagú, vagy éppen belőle készül.

flintstone.jpgPattintott kőeszközök – A KIVÁLASZTOTTAK – Az év fajai, 2017. c. időszaki kiállításból

 A „Műhelytitkok” foglalkozás keretében igyekszünk választ adni ezekre a kérdésre is, miközben a kézbe vehető példányok segítségével megismerkedhetsz „az ezerszínű és ezerarcú kvarccal”, a 2017-es év ásványával, majd egy kis kvarchoz kapcsolódó kézműveskedésre is alkalom nyílik.

 

Mindenkit szeretettel várunk május 27-én, szombaton 10 és 14 óra között a Kupolacsarnokban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4712539087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása