Csehgránát és cseh Granát
Utószilveszteri blog

18nagyobb.jpg

Mivel már vélhetőleg mindenki józanul szemléli az új esztendő hétköznapjait, feltűnhet, hogy duplán látja a gránát szót a címben. Rögtön kiderül, hogy miért. Szilveszterkor volt utoljára tisztjében az év ásványa, a gránát, és újévkor átadta a stafétabotot, már amennyire egy ásvány ilyesmire képes, a kvarcnak. E jeles eseményt szeretné megünnepelni ez a kissé egyéni ízű gránátos blog.

A csehgránát nevét onnan kapta, hogy a pirop Csehországban bányászott drágakőváltozata. Jelen esetben a „cseh” tehát a lelőhelyre utal, nem úgy, mint a szerencsére már kiveszett félrevezető kereskedelmi nevekben, mint a „csehgyémánt” (kvarc), „csehtopáz” (citrin) vagy „csehrubin” (rózsakvarc), ahol egyfajta fosztóképzőként arra utalt, hogy a drágakő egyáltalán nem az, mint amit a név sugall. A csehgránátot az 1500-as évek óta gyűjtik a Cseh-középhegységben, ahol a nyersanyagra Turnov és Jablonec környékén gránátcsiszoló-ipar települt, és ennek nyomán komoly drágakő- és ékszeripar, sőt és drágakőutánzat-gyártó ipar fejlődött ki. 

granatindustrie_boehmen.jpgCsehgránát kitermelésének és feldolgozásának folyamata egy XIX. századi litográfián (forrás)

Az ásvány elsődleges előfordulását szerpentinesedett ultrabázisos kőzetek jelentik, de az ezek elmállásából keletkezett üledékek még fontosabb lelőhelyek.

papocikk_kep2.jpgCsehgránát anyakőzetében (forrás)
tezba-1.jpgCsehgránát termelése üledékből a XX. század közepén (forrás)

A csehgránát ékszerek jellegzetessége, hogy sok kis apró csiszolt piropszemcséből készítik őket, ugyanis a nyersanyagként használt gránátok igen kis méretűek, illetve a nagyobb szemcsék töredezettek.

cesky-granat-d.jpg
Csehgránát ékszer (forrás)

A legnagyobb csehgránát példány egy kb. 2 cm-es darab, mely a drezdai Grünes Gewölbében található, valószínűleg II. Rudolf császár prágai kincstárából került oda.

rad_s_granaty.jpgAz aranygyapjas rend gyémántokkal, alul és felül egy-egy csehgránát,
középen egy almandingránát
(
forrás)

De manapság, sőt már évszázadokkal ezelőtt a borsónyi csehgránát is nagynak számított. A csehgránát ékszerek a XIX. század második felében voltak a legdivatosabbak. Magyarországon is gyakoriak a régi családi ékszerek közt. Prágában egy csehgránát múzeumot is meg lehet tekinteni.

A cseh Granát, két szóba írva, és csak egy ékezettel, a Staropramen sörgyár által készített, vörösbarnás színű félbarna sör, amelynek az elnevezésért tehát, az előbbiek alapján, nem kellett messzire menniük a cseh sörfőző mestereknek. staropramen-granat-big.pngÉs a régi söröscímkék alapján ezt nem is először tették meg.regicimkek.png

Ha elolvassuk az Origo egy régebbi riportját, a szegény Granát sörről is kiderül, hogy vöröses árnyalata ellenére megszenvedte a kommunizmus idejét: „A Granát eredetijét 1884-ben mutatta be a smíchovi sörgyár. Népszerű volt, de a kommunista éra alatt nem főzték. Amikor 2000-ben Prága lett Európa kulturális fővárosa, Staropramen Millenium néven újra főztünk hasonlót. Én voltam a boldog főzőmester, mert jól fogadták. A tervezett fél év után is a piacon maradt, sőt visszakapta a régi Granát nevet. Mivel félbarna sör, a színe is egyedi, gránátvörös, innen a név. De ne beszéljünk úgy a sörről, hogy nem kóstolnánk, egészségére!” – mivel nálam van a spájzban két üveg Granát sör, könnyen meg tudom fogadni Kovařík úr tanácsát, és ezt kívánom sörbarát olvasóimnak is.

Szilveszterkor persze a pezsgőt szokás előnyben részesíteni, de 2017-ben is nyugodtan ihatunk Granát sört, bár idén már nem a gránát, hanem a kvarc éve van. Ez a sör biztos nem kvarcos, akarom mondani nem karcos, mert az csak egy bor lehet. De hogy a kedves olvasók ne vádolhassanak elfogultsággal, vagy ne gondolják, hogy reklámot írok, mert megvesztegettek egy rekesz Granát sörrel – pedig sajnos, meg sem kísérelték – mellékelek néhány sörpróbás úriember (úriasszony?) tollából, pontosabban klaviatúrájából származó elfogulatlan értékelést:

Még csak épphogy ránéztem, szinte már éreztem is a testes, malátás ízeket a számban... azaz éreztem volna...

... a Borsodban készített Borostyán állítólag erről lett koppintva, ami figyelembe véve a tulajdonos egyező voltát, valószínűleg nem is alaptalan. Egyértelműen sötétebb a színe és ez szinte előre sejteti, hogy a pörköltös, mélyebb ízek komolyabb szerepet játszanak majd.

Gusztusos hab, szép félbarna lé. Illata érdekes módon, mint hogy ha közelebb állna a világos sörökéhez, szemben a félbarnákkal.

...inkább hat középkategóriás ivósörnek, mintsem Nagy Különlegességnek (és ebben kivételesen metszi egymást a saját véleményünk és a píárosok csomagolásváltoztatásban deklarált nézőpontja); kellemes ízzel, ami azonban csak pillanatokig tart és rövid malátás búcsúzás után a semmibe tűnik.

Az utolsó szó jogán még a borbarátok figyelmét is felhívom Gere Tamás Gránát nevű villányi cuvée vörösborára, melyet a 2016-os Földtudományos Forgatag 18 éven felüli látogatói meg is kóstolhattak.

20170112_173858f.jpgA Gránát nevű villányi cuvée egyik kiürült palackja a múzeumi karácsonyi buli után (forrás: MTM)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5712120165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása