Irizáló andraditgránát Dognácskáról

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kíván az MTM Ásvány- és Kőzettára facebook- és blogolvasóinak, adományozóinak, ásványgyűjtő partnereinek, a munkájában közreműködő összes múzeumi kollégájának és szakmai segítőtársának, megköszönve az ez évi és remélve a jövőbeni eredményes együttműködést!

granat_mtm.jpg

Irizáló andraditgránát, Dognácska (Dognecea), Románia. MTM Ásvány- és Kőzettár, Á.59.4534. (Fotó: Jánosi Melinda)

Szerző: Dr. Papp Gábor

Ez a régi (1897-ben a múzeum gyűjteménybe került) példány a nagy múltú bánsági bányahelyről, Dognácskáról származik. Itt a mélységi magmás kőzetek és a mészkő érintkezésén kialakult ércesedéseket –hosszabb-rövidebb megszakításokkal – a római kortól egészen a közelmúltig (1998-ig) bányászták. A szkarnos avagy kontaktmetamorf (érintkezéses átalakulási) ásványtársulás egyik „emblematikus” szereplője a gránát, méghozzá az andradit és a grosszulár, vagyis a kalcium-vas- és a kalcium-alumínium-gránát. Ez a példány a híresen szép dognácskai gránátok közül is kitűnik irizálásával. E dognácskai irizáló gránátnál a szivárványszínt okozó interferencia valószínűleg egy vékony felületi rétegen zajlik le, mint számos más irizáló ásvány esetében, bár e jelenséget a dognácskai gránátok esetében legjobb tudomásunk szerint még senki sem vizsgálta. A mexikói (Sonora) vagy a japán (Nara) lelőhelyekről származó „szivárványgránátok” irizálása a csiszolt példányokon is látható, hiszen az ásvány belső sajátságaiból fakad. A grosszulár és az andradit korlátlanul elegyedik – vagyis a vas és az alumínium bármilyen arányban helyettesítheti egymást a kristályszerkezet megfelelő helyén. E „szivárványgránátoknál” az elegyedés valamiért mégsem tökéletes, egy andraditban dús és egy andraditban szegényebb rész vékony lamellái váltakoznak bennük, és a fény ezeken interferálódva produkálja a szivárványos színhatást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8312052865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása