Egy jó bőr az Ásványtárból

A paligorszkit nevű szilikátásvány, melynek halmazai első ránézésre gyakran sokkal inkább emlékeztetnek egy elnyűtt bőrdarabra, mint ásványra, méltán viseli a hegyibőr nevet.

szerző: Papp Gábor, Topa Boglárka Anna kép: Jánosi Melinda

Különös kinézete hajszálnál is vékonyabb, egymásba fonódó szálainak köszönhető. A kusza szálacskák kicsiny mérete jól látszik a több ezerszeres nagyítású felvételen (mely természetesen nem kézinagyítón keresztül, hanem elektronmikroszkóppal készült). A paligorszkit azonban nemcsak ásványgyűjteményi kuriózum, hanem ipari ásvány is, mivel vegyi összetétele és szalagszerű egységekre tagolódó réteges kristályszerkezete figyelemre méltó képességekkel ruházza föl. Kitűnő adszorbens (felületi anyagmegkötő) és a folyadékok viszkozitását (belső súrlódását) módosító érdekes sajátságai is vannak (tixotrópia), emiatt a korszerű vegyipar számos területén hasznosítják.

hegyibor_a_2005_55_1.jpg
A példány az MTM Ásvány- és Kőzettárának ásványgyűjteményében található, lelőhelye Jolsva (Jelšava), Szlovákia. A nagyító forrása

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2712011218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2016-1.jpg