Szúrós szilikátok

A krokidolit,  különös, szálas megjelenésű ásvány

szerző: Papp Gábor, Topa Boglárka Anna

A krokidolit, amint a görög krokisz (pehely, gyapjúszál) szóból képzett neve mutatja, különös, szálas megjelenésű ásvány, az alsó képen látható, riebeckit nevű, kőzetalkotó amfibol kifejődési változata. Az amfibolazbeszt rostjait a szerpentinazbesztéitől eltérően nem finom csövek, hanem néhány tízezred milliméter vékony, tűszerű kristályok alkotják. A képen látható görbült szálak dacára valamennyi amfibolazbeszt a krokidolittal egyetemben merevebb a szerpentinazbesztnél, nem szőhető-fonható, emellett tűzállósága is kisebb. A „kékazbesztet” azbesztcement és szigetelő anyagok gyártására használták, de bizonyított rákkeltő hatása miatt ma már nem bányásszák, alkalmazása a legtöbb országban tilos.

amfibolazbeszt_a_59_0984_szerk.jpg
A riebeckit nevű ásvány szálas és nem szálas kifejlődési változatai. A fiolában látható kékazbeszt-példány az MTM Ásvány- és Kőzettárának ásványgyűjteményében található (ásványfotók: János Melinda,  Az alsó kép forrása © Rruff Project)

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2712010768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2016-1.jpg