Tudd meg te is, hogy mennyit bír a szarka farka!
Kapolcsi programajánló

Idén is megrendezik a Művészetek völgye nevű összművészeti fesztivált a Dörögdi-medencében, július 22-31. között. A legtöbb program Kapolcson lesz. A falu szívében, a Faluházban nyílik meg a Művészetek Zöldje udvar, ahol öt szervezet természetismereti, természetvédelmi programokkal várja a fesztiválozókat.

molino_mz_1000.jpg

Előadások, kiállítás, természetmegfigyelő séták, kísérletek, játékok, kézműves foglalkozások lesznek itt minden nap reggel 10-től este 6-ig, nyitástól-zárásig van mit csinálni.Az OKTF NHI és a szelektalok.hu támogatásából megvalósuló program minden érdeklődő számára ingyenes (fesztivál karszalag nélkül is látogatható). A részletes program elérhető a fesztivál honlapján.

A múzeumpedagógia és a környezeti nevelés módszertanában több közös vonás van. Így nem csodálkozhatunk, ha a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület tagjai sok egyéb mellett a múzeumi kiállításokban is használható mediációs eszközöket és módszereket kínálnak.

harkalykak1.jpg

Ilyen gyerekjátékokkal a harkályok táplálékkeresgélését és vésését lehet megtapasztalhatóvá tenni.

Kipróbálhatjuk például, hogyan hallja meg a harkály, hogy hol van lárva a fában, miért ciripel máshogy a sáska illetve a cincér, mint a tücsök, mitől marad fenn a víz felszínén a molnárka, vagy akár azt is, hogy mennyit bír a szarka farka…

 

Ezen a képen, egy hosszában kettéfűrészelt diófa-ágon, élet és halál drámáját látjuk. Egy lárva éldegélt és rágott a fában (piros nyíl). A harkály először rossz helyen véste ki a fát (sárga nyíl), mert csak azt a tömör rágcsálékot találta (zöld nyíl), ami a lárva ürüléke. Másodszor már sikerült jó helyen vésnie (kék nyíl; ezt a vésést nem keresztmetszetben látjuk, hanem szemből-belülről). A rágásnak vége szakadt…

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr798902934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása