A természetnek megtiltani nem lehet.....
Miért lepték el a lepkék az Eb-döntő helyszínét?

A sajtóban is megjelent képeket nézve utánajártunk, hogy milyen lepkék, és miért lepték el a vasárnapi futballdöntő helyszínét, nem kis bosszúságot okozva a résztvevőknek.

Dr. Ronkay Lászlót, a Lepkegyűjtemény főmuzeológusát kérdeztük.

forrás: http://www.gannett-cdn.com

A képeken a Gamma–bagolylepke [Autographa gamma (Linnaeus,1758)], gyakori hazai bagolylepkefajunk látható, melynek évi rendszeres vándorlási útvonalába esett éppen a stadion.

gamma_bagolylepke.jpg

Kép forrása: Magyar Természettudományi Múzeum

A lepkék a Földközi-tenger medencéjéből indulnak el Észak felé, és még Skandinávia területére is eljutnak. Tömegrajzásuknak három kiemelt időszaka van: május vége, július közepe és október. Útvonaluk nem mindig azonos, az egyes vonulások nyomvonala között 20–30 km-es eltérés is lehet. Felhőket alkotva repülnek. A stadion kifejezetten a lepkék útvonalát érintette. Az sem mindegy, hogy milyen spektrumú fényt kibocsátó reflektorokat használtak a szervezők, bizonyos hullámhosszak jobban, mások kevésbé vonzzák a lepkéket.

Ez természetes folyamat.

A döntőn látott lepkék valószínűleg Nyugat-Afrikából, az Atlasz környékéről indulhattak. 

A Gamma-bagolylepke gyakori faj, vonulásuk során az egyedek 200–300 m magasan repülnek, a stadion területére a nagy fény vonzotta le őket. Vándorlásukat az időjárási körülmények (pl. frontok) is befolyásolják. Vonulásuk során naponta 60–70 km-t tesznek meg. Nappal is aktívak, ilyenkor a föld közelében, szétszóródva tevékenykednek, csak este verődnek csapatokba és indulnak útnak.

Októberben a déli irányú visszavándorlásuk az Alpoknál csúcsosodik, ahol általában a hágókon gyülekeznek.  Az élőhelyeikről a tartós fagyok beállta előtt (pár nap is lehet) indulnak útnak, mert nem tudnak áttelelni, minden fejlődési alak elpusztúlna.

A globális felmelegedés sokat változtat a lepkék életén. Ma már korábban megérkeznek végső céljukhoz is, mint egykor, mert hamarabb melegszik fel a terület, amelyet vándorlásuk során érintenek. A lepkék általában nem kártevők de ez a faj igen. Hernyóik az ember számára fontos (gazdasági, kertészeti) növények megrágásával, a termés mennyiségének csökkentésével okoznak kárt.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr118880722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag_januar_februar_283_400.jpg