Kipusztult emlős a Magyar Természettudományi Múzeumban
A hónap műtárgya - 2016. június

2016 júniusában az Óceánok Világnapjához (június 8.) kapcsolódóan egy Steller-tengeritehén (Hydrodamalis gigas) koponya látható a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában a hónap műtárgyaként.

 Írta: Csorba Gábor és Görföl Tamás (Emlősgyűjtemény)

A történelmi időkben élt legnagyobb szirénfaj (ide tartozik a manáti és a dugong is) valamikori elterjedési területe a Parancsnok-szigetek környékének sekély vizeire korlátozódott a Bering-tengerben. A tengeritehenet az 1700-as években fedezték fel hajósok, az állatról az első leírás a természetbúvár orvostól, Georg Wilhelm Stellertől származik 1741-ből. A nyakló nélküli vadászat miatt gyorsan csökkent e szinte teljesen védtelen, hatalmasra megnövő emlős állománya, utolsó példányát 1768-ban ejtették el, végleg kipusztítva a fajt Földünkről. Ebből az időből nem ismerünk egyetlen múzeumi példányt sem, a természetrajzi közgyűjteményekben őrzött csontok mind később, tengerpartokon talált maradványok. Éppen ezért, a teljes csontvázak – melyeket még így is gyakran különböző példányok csontjaiból raktak össze – igazi ritkaságszámba mennek, és nincs ez másként a jó állapotú koponyák esetében sem.

img_4596m_steller_tengeritehen_koponya.jpgA koponya, amely az MTM Emlősgyűjteményének legféltettebb kincsei közé tartozik, júniusban tekinthető meg a hónap műtárgyaként.

Habár az I. és II. világháborút az akkor még a Nemzeti Múzeumhoz tartozó természettudományos gyűjtemények túlélték, az 1956-os forradalom során találatok érték a Múzeum körúti épületet, ahol az Ásvány- és Kőzettár több mint 140.000 tárgya és 90.000-es könyvtári állománya, a geológiai és paleontológiai gyűjtemény 140.000 tárgya, és több mint 4.500 geológiai térképet tartalmazó könyvtára részben megsemmisült. Szintén szovjet lövedékek okozták a Baross utcai épületben tárolt több mint 800.000 hal-, kétéltű-, hüllő-, madár- és gerinctelen múzeumi példány pusztulását. Bár a Vörös Hadsereg felelősségét hivatalosan sosem ismerték el, a károk ellentételezéseként a Szovjetunió múzeumaiból több ezer tárgyat kapott a Magyar Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeuma. Így került hozzánk a ZIN 6851 számú Steller-tengeritehén koponya, melyet a Szovjet Tudományos Akadémia szentpétervári Zoológiai Intézete küldött. A példányt Ny. A. Grebnyickij gyűjtötte, aki az orosz Távol-Keleten dolgozott az 1800-as évek végén, és viszonylag jelentős gyűjteményi anyagot vitt haza Szentpétervárra – köztük néhány tengeritehén-koponyát és egyéb csontot is. A Magyar Természettudományi Múzeumban HNHM 65.15.1. számon beleltározott példány külön érdekessége, hogy 2004-es vizsgálatok szerint a koponya és az állkapocs nem tartozik össze, két külön állattól származnak. Az állkapocs ezért utólag külön számot (HNHM 2004.9.1.) kapott. Mindkettő öreg példány lehetett, és Grebnyickij a Parancsnok-szigeteken gyűjtötte őket 1884-ben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr48816294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása