Elismerés Matskási Istvánnak a magyar múzeumügy fejlesztéséért

Az idén 25 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület jubileumi közgyűlésén 2016. május 6-án múzeumunk korábbi főigazgatója, Matskási István Éri István-díjat kapott. Az Éri István (1929–2009) történész, régész és muzeológus nevét őrző elismerést a magyar múzeumügy fejlődéséért, valamint a Pulszky Társaság szakmai, érdekképviseleti munkája terén kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységet folytató szakembernek adományozzák. A díjat idén első alkalommal adták át.

mi_20160506_bp_mnm2.jpgKorábbi főigazgatónk, Matskási István az Éri Isván-díjjal (Fotó: Bauer Norbert)

Matskási István múzeumi munkája összeforrt intézményünkkel, a Magyar Természettudományi Múzeummal, amelyet 1986–2013 között, 27 évig irányított. Szakmai hozzáértésével és következetes munkájával azonban nemcsak a természettudományos muzeológia ügyében tevékenykedett, hanem a teljes hazai múzeumügy szószólója volt. A Pulszky Társaság megalapítása után egy évvel, már 1991-ben belépett tagjai sorába, ahol szinte azonnal ügyvezető elnöki tisztséget töltött be, 1997-ig. Ezután 1997-től 2007-ig volt a Társaság elnöke. Ügyvezető elnökként és elnöksége alatt a Pulszky Társaság érdekképviseleti és szakmai munkája megerősödött, a kormányzati döntéshozatali folyamatokba is bevonva az egyesületet. Tagságának huszonöt éve alatt számos olyan horderejű munkában vett részt a Pulszky Társaság képviseletében, amely megalapozta a teljes magyar múzeumügy fejlődését. Talán a legjelentősebb volt az 1997. évi CXL-es a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény előkészítésének szakmai koordinálása.

eri_istvan_dij_20160506_bp_mnm.jpgAz Éri István-díj (fotó: Bauer Norbert)

Széles látókörű, a múzeumi szakma teljes területét átlátó múzeumi szakemberként még ma is aktív tagja, tanácsadója, tiszteletbeli elnöke a Pulszky Társaságnak. Óriási tapasztalatát és vezetői ismereteit címzetes főigazgatóként ma is kamatoztatja a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartott rendezvényen a Pulszky Ferenc-díjat múzeumi szakmai és közösségi tevékenységéért Viga Gyula etnográfusnak ítélte oda a választmány. A fiatal múzeumi szakemberek munkáját elismerőPulszky Károly-díjat ebben az évbenSári Zsolt (SzNM, Szentendre) és Bárd Edit (MKVM) kapták. Gratulálunk a díjazottaknak!

Bajzáth Judit, Bauer Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr858699334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása