Hogyan kerül a gránátalma és Szent László pénze az asztalra?
A válasz a múzeum Föld heti programján derül ki

 

 granatalma.jpg

 1.kép:Gránátalma (Punica granatum) forrás: http://www.szuperelelmiszerek.com/c/granatalma/

nummulites.jpg

2.kép: Nummulites, forrás: http://evosmaradvanya.hu/images/gallery/Nummulites_vegyes.jpg

 Április 20-tól 24-ig egy „minikiállítás”, április 22–24-én 10–14 óra között interaktív foglalkozás segítségével ismerkedhetsz meg az év ásványával, a gránáttal és az év ősmaradványával, a nummulitesszel.

 A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) 2015-ben indította el Gyűjthető múlt program keretében az Év ásványa illetve az Év ősmaradványa szavazást. A program célja a földtudományi ismeretterjesztés, az ásványok és az ősmaradványok népszerűsítése. Az internetes szavazás eredményeképpen 2016-ban az év ásványa a GRÁNÁT , az év ősmaradványa pedig a NUMMULITES lett.

Róluk, velük kapcsolatban számos hasznos információt tudhatnak meg az érdeklődők a program honlapjáról. Az ismeretterjesztő cikkek, könyvek, fotók mellett a programhoz kapcsolódó aktuális eseményekről is lehet tájékozódni.

 

granat_v1.jpg

nummulites_v1.jpg

A Múzeum hétvégi Föld napi programján interaktív foglalkozás keretében kézbe vehető, nagyítóval, mikroszkóppal is megvizsgálható példányok, szakemberek és önkéntesek segítik az ismerkedést a gránátokkal és a nummulitesszel. A vállalkozó kedvűek az állandó kiállításban rejtőzködő gránátok titkait is kifürkészhetik egy rövid rejtvényes felfedező úton. A kézműves foglalkozáson pedig a gránátok leggyakoribb kristályformáit készíthetik el papírból, kétféle technikával.          

       romb12.jpg

 5.kép: Rombtizenkettes alakú gránátkristály   forrás: http://www.johnbetts-fineminerals.com/jhbnyc/mineralmuseum/picshow.php?id=62036

deltoid24.jpg

 6. kép: Deltoidhuszonnégyes alakú gránátkristály http://www.marinmineral.com/mixed338.html

 A programon bármely megváltott kiállítási belépőjeggyel lehet részt venni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr18650338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása