A hálószobák rejtélyes vérszívója
Ismét terjedőben az ágyi poloska!

 

Írta: Paulovkin András (A Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának vezetője)

agyi_poloska_kezdo_web_600px.jpg

Otthonunk és a láthatatlan betolakodók

Az emberek nehezen tűrik az otthonaikban vagy akár a munkahelyükön a hívatlan látogatókat. Az ellenérzéseik csak fokozódnak, ha ezek a látogatók olyan élőlények, melyek jelenlétükkel komoly kellemetlenségeket okoznak. A velünk együtt élő „társbérlők” többsége ugyanakkor teljesen ártalmatlan és sokan közülük szinte észrevétlenül élik le mellettünk az életüket, így jelenlétükről még csak tudomást se vegyünk. Hogy ez mennyire így van, azt egy nem régiben megjelent tanulmány is alátámasztja. Michelle Trautwein és munkatársai arra vállalkoztak, hogy több, egymástól távoli kontinens átlagosnak tűnő otthonaiból összegyűjtsék ezeket a parányi állatokat. Az eredmény igen meglepő lett, ugyanis önmagában az ízeltlábúak több mint 500 képviselőjét találták meg 200 különböző fajból. Ezek után senki se higgye, hogy az otthonában csak ő és jól ismert családtagjai élnek, mert még a legalaposabb takarítással sem tudunk megszabadulni apró lakótársainktól.

Mi állhat a titokzatos csípések hátterében?

Napról napra arra ébred, hogy egyre több viszkető csípésnyom jelenik meg a bőrén? Ne aggódjon, hiszen nincs ezzel egyedül! Napjainkban egyre több háztartásban jelentkezik ez a probléma. A tanácstalan, kétségbeesett családok egy része rejtélyes tüneteivel orvoshoz fordul, míg mások az internet segítségével keresnek válaszokat és megoldást a problémáikra. Elsőre talán sokkoló lehet a hír, hogy a csípések hátterében egy rejtőzködő életmódú, vérszívó rovar áll, de talán a legnagyobb riadalmat az a felfedezés okozza, amit az idő közben kihívott szakember vagy éppen a kíváncsibbak saját maguk is felfedeznek, hogy ezek az élősködők ritkán vannak egyedül. Nemcsak hogy nem magányos állatok, de egyenesen tömegével lephetik el az otthonunkat, hogy azután legédesebb álmunkban teljesen észrevétlen szívják a vérünket. Mert bizony, maga a vérszívás általában észrevétlenül történik! Nem véletlen, hogy a legtöbben csak akkor figyelnek fel rájuk, amikor már elszaporodtak a lakásban.

agyi_poloska_petek_es_urulek_web_1000px.jpg

Ágyi poloska peték és ürülék (fotó: Paulovkin András)

Tiszta otthon, rendes ház… mégis ott a poloska!

Az első sokkhatásból felocsúdva a legtöbben a szakembernek vagy egyenesen az égnek szegezik a kérdést, hogy vajon honnan és mi okból kerültek ezek az alattomos fenevadak az otthonukba. Többségük egyből szabadkozással kezdi, miszerint nem is érti, miért éppen ő vált ilyen méltatlan támadás áldozatává, hiszen folyamatosan és nagy alapossággal takarít. Az első megnyugtató válaszunk az ágyi poloskával kapcsolatban, hogy teljességgel hidegen hagyja a lakás higiéniai állapota, hiszen csak egyetlen dolog érdekli, hogy legyen számára elegendő mennyiségű friss vér, amit például egy többtagú család szépen teljesít, de az egyedül élők sincsenek biztonságban. Ez a kifejletten 4-8 milliméteres testhosszt elérő aprócska állat kevés vérrel is beéri egyetlen táplálkozás alkalmával, és a vérszívást követően egy felnőtt példány akár egy hétig sem éhezik meg újra, így addig a rejtekhelyén marad. A rejtekhely kérdése persze sokakat rögtön arra késztet, hogy felkutatva az állatokat, ki-ki egyéni fantáziájának megfelelő halálnemet választva az elfogni kívánt betolakodóknak szabaduljon meg a problémától. A rossz hírünk az, hogy ezzel a módszerrel a legritkább esetben lehet a végére járni ennek a rémálomnak.

agyi_poloska_web_600px.jpg

A használt bútor veszélyei

Azt a kérdést, miszerint miért éppen Önöket vette célba ez az élősködő rovar, persze jogosan nem érzik még megválaszolva. A lehetséges rejtekhelyeket és azt a tényt számba véve, hogy az ágyi poloska a szabad természetben tartósan nem életképes (így elő sem fordul), többekben körvonalazódhat a sejtés, hogy valaki a családból behurcolta.  A feltevésük részben helyes! És mielőtt egymásra mutogatnánk, és egymás  szidalmazásába kezdenének, rögtön le kell szögeznünk, hogy az ágyi poloskát tömegközlekedésen utazva a legritkább esetben lehet összeszedni. A leggyakoribb módja az állat behurcolásának használati tárgyak, pl. bútorok, képek, könyvek segítségével történik. Tehát ha mostanában szereztek be új bútort, esetleg fali szőnyeget vagy kaptak ajándékba egy rattan dohányzó asztalt, gyanakodhatnak, hogy az első példányt vagy példányokat épp ezzel az új szerzeménnyel telepítették be sikeresen az otthonukba.

fertozes_nyomai_agyon_web_1000px.jpg

Irtsunk vagy irtassunk? A házilag végzett ágyi poloska irtás hátulütői

A rovarirtószerek mindig is részét képezték egy átlagos család alapvető higiéniai eszköztárának. Ez részben annak köszönhető, hogy az emberek nehezen tűrik az otthonaikban a kártevőket. Sajnálatos módon az elmúlt 10 évben az egész világon egyre jobban terjednek az ágyi poloskák, így aki még nem találkozott velük, mindenképpen érdemes felkészülnie, mert ez a nem kívánt találkozó az idő múlásával egyre valószínűbbé válik. Egy többlakásos társasházba behurcolva rendkívül gyorsan elterjednek, egyik lakást a másik után veszik birtokba, nem kevés kellemetlenséget és többletkiadást okozva ezzel az ott lakóknak.

Bátran állíthatjuk, hogy az ágyi poloskák a 21. század egyik jelentős társadalmi problémájává és az egyik legnehezebben kezelhető beltéri kártevővé nőtték ki magukat. Ez részben annak köszönhető, hogy világszerte előfordulnak magas szintű rezisztenciával bíró (azaz a rovarölő szerekkel szemben rendkívül ellenálló) populációk. Sajnálatos módon arra csak többszöri próbálkozás (és jelentős „pénzkidobás”) után lehet rájönni, ha valakit az a szerencsétlenség ért, hogy ilyen ellenálló egyedek szállták meg. Persze a sikertelenségért nem lehet mindig a poloskákat hibáztatni! A leggyakoribb ok ugyanis még mindig a szakszerűtlenségben keresendő.

agyi_poloskak_falikep_hatoldalan2_web_1000px.jpg

Hagyományos kontra „bio” poloskairtás

Manapság rendkívül divatos szinte mindenből a „bio” változatot választani. Miért lenne ez másképpen az ágyi poloskák elleni védekezés esetében? De vajon mit jelent a „bio” jelző ebben az esetben?

A hagyományos (és itthon a szakemberek számára jogszabályok által kötelezően előírt) módszer az ágyi poloskák kiirtására a vegyszeres kezelés. Az ágyi poloskák ellen engedélyezett irtószerek többféle formában kerülnek kereskedelmi forgalomba, így lehetnek aeroszolok, porok és permetek, amelyek közül talán az aeroszolok vagy spray-k a legnépszerűbbek. Ezek egy része bárki számára megvásárolható, hiszen használatuk nem jelent veszélyt a felhasználóra nézve. Más részük kizárólag szakemberek számára engedélyezett készítmény. A szakemberek munkájuk során jellemzően szintetikus piretroid, karbamát és fejlődésgátló vagy kitinszintézist gátló hatóanyag-tartalmú professzionális készítményt használnak. Ezek a nevek sokakban már olvasva is rémületet keltenek, így abba már bele se mernek gondolni, hogy ezeket az ijesztő mérgeket bárki szétszórja az otthonukba. Ezek után alternatív megoldásokat keresnek, amit egy vegyszermentes, csupán fizikai behatásokkal operáló módszer számukra tökéletesen teljesíthet. Ezek az ún. „bio” módszerek hőhatáson alapulva igyekeznek elpusztítani vérre szomjazó megszállóinkat, sajnos több-kevesebb sikerrel. Az irtószeres kezeléssel ellentétben ugyanis ezeknek nincs tartós hatásuk, ami az ágyi poloskák végleges kiirtásához többnyire elengedhetetlen.

agyi_poloskak_tomege_web_1000px.jpg

Miért kell a tartós hatás?

A mind inkább teret nyerő ágyipoloska-fertőzések visszaszorítása és az ellenük való hatékony védekezés kidolgozása több millió dolláros üzletággá nőtte ki magát, de sajnos meglehetősen kevés az erre irányuló erőfeszítések alapját adó kutatások száma. Viszonylag keveset tudunk az ágyi poloskák viselkedéséről és azokról az élettani mechanizmusokról, amelyeknek köszönhetően bizonyos egyedek ellenállóbbak az irtószerekkel szemben, mint a társaik. Amit biztosan tudunk, hogy a jelenleg engedélyezett rovarirtószerek nem képesek hatékonyan inaktiválni az ágyi poloska petéit, ami a petében fejlődő embriót körülvevő védőburkoknak köszönhető. A petéből később kikelő lárvák elpusztítását tehát leghatékonyabban a fertőzött terület tartós hatású érintőmérgekkel történő lekezelésével (úgynevezett tartós méregmező kialakításával) biztosíthatjuk. Másrészről az ágyi poloskák kellően jóllakva búvóhelyeikre vonulnak vissza, ami akár több méter távolságban is lehet a vérszívás színhelyétől, méghozzá sok esetben nehezen hozzáférhető és ezáltal nehezen kezelhető helyeken. A fali kapcsolók és elektromos konnektorok mögött, a parketta szegőléce vagy akár a függönykarnis alatt elrejtőzve napokig elő sem jönnek, így a tartós méregmező híján sikeresen túlélhetik a leggondosabb kezelést is.

agyi_poloskat_csavar_toveben_web_1000px.jpg

Ágyi poloskák a csavar tövében (fotó: Paulovkin András)

ISMERD MEG A SZERZŐT!

Paulovkin András (a képen balra) a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának vezetője, a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének önkéntese, és 5 éve a Magyar Rovartani Társaság tagja. Andrással évek óta találkozhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet fesztiválján a múzeum és a rovartani társaság standjánál.

andras_allatkert.jpg

A legjobb megoldás az ellenség kiéheztetése

Nem Ön az egyetlen, akinek eszébe jutott, hogy ha ezeknek az apró élősködőknek feltétlenül vérre van szüksége az életben maradáshoz, akkor a legegyszerűbb, ha megfosztjuk őket a vérraktáraiktól, azaz önmagunktól. Ennek egyik legszerényebb megközelítését azok a próbálkozások jelentik, amelyekkel a véradó házigazdák igyekeznek valamilyen fizikai akadály képzésével a poloska számára megközelíthetetlenné tenni az ágyaikat, míg a legelszántabbak akár az otthonuk ideiglenes elhagyásától sem rettennek vissza. A rossz hír az, hogy ezek a rovarok igazi túlélők, és hónapokig képesek elviselni az éhezést, ugyanakkor jó hír, hogy az éhezés növeli az irtószerekkel szembeni fogékonyságukat. Zachary C. DeVries és munkatársai 2015-ben megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a tartós éhezés jelentősen csökkenti az ágyi poloskák toleranciáját a vizsgált rovarölő hatóanyaggal szemben. Alapfeltevésük éppen az volt, hogy az irtószerek hatékonyságvizsgálatát nem ritkán kevésbé jól táplált egyedeken mérik, ami téves megítélést eredményezhet, hiszen a gyakorlatban, pl. egy magánlakásban igencsak jól táplált, remek kondícióban lévő egyedekkel kell megküzdenie ugyanezeknek az irtószereknek. Ráadásul ezek a vizsgálatok figyelmen kívül hagyják a tesztelt rovarok testtömegét (a hatékonyságot az egyedszám-változás révén vizsgálják), ugyanakkor igazolták, hogy az irtószerek hatékonyságát a kezelt állat testtömege is befolyásolja. Ennek a jelentőségét könnyű belátni, ha tudjuk, hogy egyetlen vérszívás alkalmával az ágyi poloskák (életkortól, illetve lárvastádiumtól függően) testtömegüket akár 1,5-6,1-szeresére képesek növelni, ami megint csak növeli a túlélési esélyeiket. Érdekes megfigyelés, hogy a rövidebb ideig tartó éhezés nem csökkentette a rovarok irtószerekkel szembeni tűrőképességét (toleranciáját). Ebből arra következtethetünk, hogy a vérszívás önmagában nem növeli a toleranciát, inkább a táplálkozást követő élettani változások biztosítják ezt. Bár nem ismerjük még a jelenség mögött álló élettani mechanizmusokat, gyanítható, hogy az éhező rovarok csökkent toleranciájáért az éhezés során általánosan csökkenő enzimaktivitás tehető felelőssé.

agyi_poloskavedles_szegolecen_web_500px.jpg

Ágyi poloskavedlés szegőlécen (fotó: Paulovkin András)

Hatásosak-e az ágyi poloskacsapdák?

Mivel sokan próbálkoznak kétoldalú ragasztóval körberagasztgatni az ágyaikat, jogosan merül fel kérdésként, hogy nem lehet-e valamilyen ragasztós csapda segítségével szép sorjában összefogdosni a kellemetlen társbérlőinket. Ehhez nincs szükség másra, mint arra, hogy valamilyen módon becsalogassuk a gyanútlan vérszívónkat a kihelyezett csapdáinkba. Persze ehhez nem árt kicsit behatóbban ismernünk az ellenséget; mit szeret és mit nem, illetve mi az, aminek nem tud ellenállni. Az ágyi poloska két fontos ingert követve találja meg áldozatát; az egyik a vérdonor által kilélegzett levegő magas szén-dioxid koncentrációja, a másik (mivel melegvérű állatokon élősködik) a környezetnél általában jelentősen magasabb testhőmérséklet. A komolyabb (és ezáltal drágább) csapdák éppen ezen az alapon működnek; vagy szén-dioxidot, vagy hőt termelve csalogatják be az ágyi poloskákat. Az egyszerűbb (és olcsóbb) csapdák viszont a poloskáink azon tulajdonságát használják fel, hogy előszeretettel kommunikálnak speciális szagmolekulák (úgynevezett feromonok) segítségével. A feromonos csapdák egyetlen komoly hátránya, hogy nagyobb mértékű fertőzöttség esetén nem működnek, mert a poloskáink által kibocsátott feromonok elnyomják a csapda illatanyagait.

agyi_poloskak_falikep_hatoldalan_web_1000px.jpg

Az új exkluzivitás: ágyi poloskamentes otthon

A kártevőirtó szakvállalatok csaknem mindegyike rendelkezik az ágyi poloskák elleni hatékony védekezéshez elengedhetetlen programmal, illetve protokollal. Ez nem véletlen, hiszen a megelőzés mindig egyszerűbb és olcsóbb, mint a tényleges irtás – akár vegyszeres, akár vegyszermentes (akár kombinált) eljárást alkalmazunk. A szakemberek keresik azt a megoldást, amivel elejét lehet venni az ágyipoloska-fertőzésnek, és ez az igény teljesen jogosan felmerülhet bárkiben, aki valaha is kapcsolatba került ezekkel a vérszívókkal. A jó hír az, hogy ígéretes kutatások vannak új, hatékony, távol tartó hatású készítmények kifejlesztésére, illetve az ágyi poloskák más módon (pl. a felületi érdesség növelésével) történő távol tartására.

Az egyik ilyen ígéretes irány az ágyi poloskák azon biológiai sajátosságából indul ki, hogy a párzás meglehetősen erőszakos közöttük, és nem egyszer a nőstény pusztulását eredményezi. Éppen ezért a fiatal, még éretlen lárvák igyekeznek elkerülni az erőszakoskodó hímeket, és ehhez speciális illatmolekulákat bocsátanak ki magukból. Ezeknek az anyagoknak az izolálásával és mesterséges előállításával hatékony repellens, azaz távol tartó hatású készítményeket fejleszthetnek ki.

agyi_poloska_fertozes_tomeges_web_1000px.jpg

A kényszerű társbérlet következményei

Nehéz megnyugtató információkkal szolgálni azoknak, akik jelenleg is kénytelenek megosztani otthonukat ezekkel a hívatlan betolakodókkal. Az ágyi poloskák áldozatainak többsége éppen a szörnyen viszkető kiütéseik kapcsán fedezik fel őket. A bőrirritációt és az ennek eredményeképpen kialakuló egészségügyi problémákat tetézik a tartós társbérlet szükségszerű következményei, a pszichés és az anyagi tehertétel. A csípések elvakarva gyakran elfertőződnek, súlyosabb esetben hólyagosodhatnak, ritkán az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakciót okoznak. Ugyan egyetlen egyed alkalmanként elhanyagolható, az egészséget nem veszélyeztető mennyiségű vért szív, tömeges elszaporodásuk esetén hosszú időn keresztül ugyanazokat a személyeket károsítva komolyabb vérveszteséget, így vérszegénységet is okozhatnak. Számos tanulmányban olvashatunk az ágyi poloskák fertőző megbetegedések terjesztésében játszott lehetséges szerepéről. Ennek alapja, hogy laboratóriumi körülmények között többféle kórokozót is képesek átvinni az emberre. Az egyetlen jó hír, hogy ennek ellenére járványügyi jelentőségük gyakorlatilag elhanyagolható, köszönhetően annak, hogy az ágyi poloska tartós bérletre rendezkedett be, és hűséges az őt ellátó házigazdáihoz.

agyi_poloska_karpiton_web_1000px.jpg

Fertőzött kárpit (fotó: Paulovkin András)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr428359542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FogarasiArpi 2016.02.19. 11:57:58

Ezt a hosszú, mocskos szájtépést a nagy semmiről.
Fél órán át tart végig olvasni és semmi okosat nem lehet belőle megtudni.
Vagy amit igen, azt 5 mondatban le lehetett volna írni....

(-o-) 2016.02.19. 12:20:08

hátbaz'megárpi akkor irjál ijet. Hol is publikálsz?

Attila Racz 2016.02.19. 12:23:24

Rettenetes volt ezt a cikket olvasni. 3 evig eltem egy olyan alberletben, ahol ezek a kis szarhaziak mar bevackoltak magukat. Rengeteg penzem ment el arra, h irtsam oket, de egyszeruen akarkit hivtam, akarmit probaltam (vegyszer, fust bomba, spray, ragaszto, csapda) egyszeruen nem lehetett oket kiirtani. Voltak idoszakok, amikor ugy latszott, h sikerult, aztan mindig visszajottek. Most karacsonykor tortent az, h egesz evben nem lattunk bogarat, majd karacsonykor elozonlottek minket es itt telt be a pohar. Kidobtuk mindenunket es lekoltoztunk.

Azok akiknek jelenleg is problemajuk van a bogarakkal, a legmelyebb egyuterzesemet fogadjak kerem, mert nagyon de nagyon kilatastalan a helyzet, ha vkit megtamadnak ezek a kis szemetek.
Ja raadasul nalunk mar olyanok voltak, h nem is zavartattak magukat, fenyes nappal is fel-ala maszkaltak es lattuk oket a planfonon meg a falon, meg arra sem vettek a faradsagot, h elbujjanak.

Remelem egyszer kitalalnak vmit, amivel vegervenyesen az osszeset kipusztitjak a fenebe, mert ezeknek a kis rohadekoknal aljasabb eloleny nincs a Foldon.

eßemfaßom meg áll 2016.02.19. 13:35:48

hm a blogger nem toleráns demokrata

BéLóg 2016.02.19. 13:45:55

@(-o-): Pedig van egy kis igazság árpi beírásban, arról nem is szólva hogy erősen kilóg a reklámlóláb.
Az ágyi poloska ezeréves és ÁLLANDÓ gond, ezért az ilyen hatásvadász szövegek hogy "egyretöbb" meg "ismét" és társai csak ezt erősítik meg és a "bombasztikus" hatást fokozzák. Ami elbulvárosítja az egészet.
Ilyen cikket a borsban meg a blikkben szokás írni. Szerintem is belefért volna a felébe is az egész lényege.
Ettől függetlenül azért az anyag nem rossz.
Amit ÉN írtam az csak a stílus magánkritikája.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.19. 14:40:50

@FogarasiArpi:

Árpika, szívesen olvasnám a tudományos igényű értekezésedet a témában.

Nand 2016.02.19. 14:43:49

DDT, azt mondják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.19. 14:45:09

@eßemfaßom meg áll:

Na igen, arra senki nem gondol, hogy szegény poloskák egy jobb élet reményében menekülnek otthonainkba.

Lippai Ádám 2016.02.19. 15:03:11

Teljes körű lakás és ház fertőtlenítés Sterile Home eljárással.

www.ozonextrade.com

valakimás 2016.02.19. 15:06:19

Sajna nekem is sikerült egyszer "beszerezni" ilyen rondaságokat,DE ki is irtottam,,mindenféle rovarirto spray-t vettem és össze vissza fujtam mindenhol ahova csak beférhettek,majd vettem 5cm széles kétoldalú ragasztópapirt (általában mindenhol kapható,pl szőnyeg elmozdulásának megakadályozására ) és módszeres körbe "barikádóztam" vele a fekvőfelületet,ami túlélte a spray-t beleragadt a papirba :)))))))))),fenthagytam 1 hónapig a ragasztót. Lehet véletlen de azóta sincs :)))

zuulululu 2016.02.19. 15:09:07

Namost akkor csak azt nem tudtam meg, hogy pontosan hogyan lehet vedekezni, mi az elonyei-hatranyai egyes modszereknek, stb

gigabursch 2016.02.19. 15:21:38

vegszermentes rovarirtás.
Szárazjéggel.
Van aki ezt még meg is oldja.

Prinzessin Erbsen 2016.02.19. 15:21:55

@Nand: már réges régen betiltották

Prinzessin Erbsen 2016.02.19. 15:33:39

Beszerezhető bár mely spanyolországi zarándok szálláson. Ott ezeket olyan természetesnek veszik, mint nálunk a legyet vagy a szúnyogot.
A rendesebb szállodákban vaságyak vannak és csempe a padlón és a falakon is. Itt kevés az esély a poloskára, de régi romantikus egyházi szálláshelyeken ahol fa ágyak vannak, fapadló és ilyenek, jó az esély arra, hogy magunkkal is visszük a reggeli sötétben való gyors csomagolásnál a hálózsákban.
Ellene rozmaring ágacska, a magam részéről hütezsák (inlet) a hálózsák helyett. A fal melletti ágyakat kerülni.
Itthon a cuccokat 90 fokon mosni - amit lehet- amit nem az egy fekete szemeteszsákba 1-2 napra a napon hagyni. A fényt nem bírják, szét szaladnak, de a meleget sem szeretik.
ha kétes eredetű bútort veszünk a bolhapiacon, esetleg képet, kép keretet, a zsákos módszer, és esetleg mellé egy kis szalmiákos rongyot, ez a szú ellen is kitűnő.
A fenti képek nagyon elhanyagolt lakásokat ábrázolnak, kezdetben nem olyan súlyos a helyzet, a dögök igyekeznek a fal és a fa réseiben megbújni.
Smartfonra létezik letölthető bedbug scanner aplikáció, ezt nem tudom mennyire lehet komolyan venni.
Esetleg ha a bloggerünk kipróbálná és nyilatkoznak róla megköszönném.

snorbi 2016.02.19. 15:36:00

@FogarasiArpi: Te biztos sokkal jobb cikkeket írsz! Belinkelnél néhányat?

paulovkin 2016.02.19. 15:36:52

@BéLóg:
@FogarasiArpi:

Tisztelt BéLóg! Tisztelt FogarasiArpi! Az ágyi poloska valóban évezredek óta ismert élősködője az embernek. Nem mindegy azonban, hogy valaki olvasottsága folytán ill. hallomásból ismeri őket, vagy esetleg személyesen is találkozik velük. Márpedig a cikk aktualitását az adja, hogy ezeknek a nem kívánt találkozásoknak a száma az elmúlt 15-20 évben jelentősen megemelkedett. Erről olvashat többek között az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Az ágyi poloskával foglalkozó, mostanában megjelenő tudományos publikációk is szinte kivétel nélkül megemlítik ezt, kiegészítve még azzal, hogy ez a rovar komoly közegészségügyi és társadalmi problémává növi ki magát. A rendelkezésre álló hatóanyagok csökkenését, valamint a szakemberek által észlelt toleranciát ill. rezisztenciát figyelembe véve ez utóbbi megjegyzés sem tűnik túlzásnak. A cikk lényegét tekintve figyelemfelhívás és tájékoztatás, tartalmát pedig főleg olyan témák összegzése adja, amelyre az elmúlt időszakban a laikusok által feltett kérdések irányultak. Az írás terjedelmével kapcsolatos észrevételüket köszönöm! Bizonyára lehetett volna kevesebbet is írni a témáról, ahogyan többet is. Ebben a műfajban a végleges karakterszámot a szerző önmérséklete és az olvasó igénye határozta meg. A kettőből számomra csak az első volt ismert, hiszen az olvasói igények különbözőek lehetnek.

Tisztelettel, Paulovkin András

KAMA3 2016.02.19. 15:39:52

Igen, a szöveg nem a mai átlagembernek (fészbúkon szocializálódott, max 5 bővített mondatot vagyok hajlandó elolvasni) íródott, de ezért talán nem a szerzőt kéne hibáztatni!

Egy elvi kérdés: ezeket a dögöket nem lehet fagyasztással elintézni? Rövid időre 1-3 napra ipari klímákkal lehűteni az egész lakást -10 fokra?

Lady.Bird 2016.02.19. 19:30:49

Szerintem nagyon alapos a cikk, és nem ismétli magát.
És sajnos tényleg egyre több van ebből az átokfajzatból - családi házban lakva másfél éve mi is begyűjtöttünk valahonnan egy jó adagot, beletelt egy kis időbe, míg rájöttünk hogy ott vannak, és 1-2 hónapba míg eltűntek. 2-szer rendes gázos irtás történt, és utána egy-két kósza példányt az ágy alsó felszínén Biokill nevű spray-vel sikerült kiirtani. (Biokill-t a Kőházy nevű festékáruháznál találtunk, elvileg van máshol is, de gyakorlatilag nem volt, hasonló terméket árul pl. a Fressnapf is, de kétszeres áron. Bolha ellen is jó - az is lakott egy ideig az egyik szobában - ez is megérne egy cikket, ők másféleképpen undokok.)

2016.02.19. 19:32:50

Fiatalkoromban én is találkoztam velük Pesten, de szerencsére faluhelyen ritkábban találhatók meg, így remélem többé nem találkozom velük.
Rusnya egy népség az tuti!

FogarasiArpi 2016.02.19. 20:40:18

@Uninstall: És íme, egy másik tudományos értekezés, tökéletes hosszúságban magyarázva el a lényeget.

Attól hogy a Háború és Békét olvasod egy haiku megértéséhez még nem leszel sem tudományos, sem művelt, csak egy okostojás.
Pardon a tojásoktól.

zsurzsenka 2016.02.20. 03:16:41

Amig 4 éve ki nem költöztünk Torontóba, addig csupán nagymamám második világháborús sztorijából hallottam a poloskáról. Aztán itt figyelmeztettek albérlet keresés előtt, hogy mindenhol kérdezzünk rá a `bogarakra`. Azt sem tudtam miről beszélnek. Aztán három év után tavaly előtt jött egy. Kértünk irtást -gáz és por-, amit két héten belül megismételtek. Közben ki kellett mindent mosnunk magas hőfokon, képeket leszedni, szekrényeket kipakolni, irtás napján elhagyni a lakást több, mint 6 órára. Pár hétig semmi, aztán megint lett egy. Nem volt csipés, sem fészek, csak egy rohadt bogár. És ez igy ment egy év alatt ötször. Mint furmányosan kinyomoztuk -mert hát ugye személyiségi jogok, meg minden-, a felső szomszédaink erősen fertőzöttek voltak, és őket annyira nem is érdekelte a dolog, igy mi hiába tettünk meg mindent, ezek a dögök jöttek folyamatosan. A szakember szerint függőlegesen terjeszkednek inkább, nem vizszintesen. A lényeg, hogy elköltöztünk. Azóta -kop-kop-kopp- semmi. De még most is paranoiásan csekkolok minden apró fekete pöttyöt. Senkinek sem kivánom azt az érzést. Kicsit szélmalomharcnak érzem egy társasházban az irtást, mert ha nem kapják el időben ezeket a kis rohadékokat, akkor süthetik az egészet. Szó szerint. Azóta ha hotelben, vagy bármilyen más helyen szállunk meg a stratégia a következő: előremegy valaki és szétszedi az ágyat, főleg a matracot. A szegélyben, a lepedő alatt, a rugók alatt, a fejtámlánál vagy az éjjeliszekrényben lapulnak meg leginkább. Nem hülyék, én is szeretek a konyha mellett pecózni Felismerhetőek az apró fekete pöttyökről - kaki-, meg a levedlett páncélról. És ha másnap reggel apró vérnyomok vannak a lepedőn, párnán, akkor BINGO. Fürdés, zsákolás mindent majd forró vizzel kimosni. Vagy tűzre vele. Bocs a hosszú posztért, nincs krumplim.

Mollyka08 2016.02.20. 11:25:28

Nálunk is volt pár éve. Bábolna írtás, de mégis újra megjelentek. Ágyat szétszedtem, aztán gőzölős vasaló a legmagasabb hőfokon. Szinte hallani lehetett, ahogy pusztulnak a rohadékok. Azóta nincs egy darab sem.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2016.02.20. 13:13:35

@Uninstall: csak GÁZZAL? a cikkben is leírják, hogy hosszú távú hatású irtószer kell, és a gáz, az nem az. egyébként ki tud kiüríteni egy egész társasházat a gázosításhoz? ..

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2016.02.20. 13:18:31

egyébként Debrecen környékén van egy cég, kommando - nak hívják, az unokatestvéremnek ők irtották, egyetlen permetezéssel, elköltözni sem kellett, megszünt a gond. van egy ágyi poloska fórum, ahol a tapasztalatok azért nem ilyen jók, még a szakemberek is bénáznak a poloskával.

BéLóg 2016.02.21. 21:15:13

@paulovkin: Hasonló tisztelettel én is!

Nand 2016.02.22. 09:06:27

@Prinzessin Erbsen: Tudom. De azért örülök, hogy másoknak mással is sikerült kiírtani. Én addig abban a tudatban voltam, hogy DDT vagy költözés.

BéLóg 2016.02.23. 01:43:52

Nem tudom hogy a gőztisztító gépek (forró gőzt fújó házi takarító eszközök) alkalmasak-e a poloskák kiirtására? Atkák ellen ugyanis ezek kiválóak. Persze végig kell menni vele mindenhol, de mégsem vegyszer és méreg.
Esetleg van valakinek ebben tapasztalata?

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása