2015-ben Herman Ottó díjasok lettünk!
Bemutatkozik a 28 éves Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre

A Herman Ottó Évhez kapcsolódva „ A Közösség” díját nyerte el a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre. A díjjal országosan is elismerték az egyesületünkben folyó 28 éves teljesen önkéntes közművelődési és kutatómunkát.

Társadalmi szervezetünket a Veszprém Megyei Bíróság 1989-ben a 294-es számon vette nyilvántartásba. Az egyesület emblémája a kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) lett.

Az egyesület tagjai a Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre Természettudományi Szakcsoportjának tagjai, a Bakony-kutatók és a természet iránt érdeklődő zirci és környékbeli polgárok közül kerültek ki. Már az első évben 122 fő volt a taglétszám, ami a 28 év elteltével csaknem megduplázódott.

 kiadvany-bakony_biodiverzitas_web_600px.jpg

Az egyesület erkölcsileg, szakmailag és anyagilag is támogatta a múzeum tudományos és ismeretterjesztő kiadványainak, A Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei és A Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei című folyóiratok megjelentetését. Ahogy anyagi lehetőség nyílt rá, szakkönyveket, térképeket, valamint gyűjteményeket is vásárolt az intézménynek, és segédkezett a geológiai leletmentésekben is, például a pénzesgyőri kréta korú puhatestűek gyűjtésében, illetve a pleisztocén korú csajági mamutok mentésében is.

07web_900px.jpg

Az egyesület saját ismeretterjesztő kiadványokat is megjelentetett. 2000-ben Horváthné dr. Harmat Beáta szerkesztésében látott napvilágot, a Bakony természeti értékeit ismeretterjesztő formában bemutató könyv, a térség védett növény- és állatfajainak listájával készített  A Bakony - A természet kincsestára. Ezt a kiadványt térítésmentesen eljuttattuk minden megyei oktatási intézménybe és könyvtárba. A Bakonyi Természettudományi Múzeum ásvány- és fosszíliakatalógusa 2006-ban, Katona Lajos Tamás geológus szerkesztésében jelent meg dupla DVD formájában. A kiadvány a múzeum geológiai gyűjteményét tárja az érdeklődők elé. A Bakony területéről származó ősmaradványokat és ásványokat mintegy 8800 színes képben ismerteti. 2012-ben közös szervezésben a múzeummal, megjelent a XIV. Bakonykutató ankét összefoglaló kötete is. 2013-tól a múzeummal közösen útjára indítottuk az ingyenes részvételű – időszaki kiállítással egybekötött – tudományos ismeretterjesztő konferenciánkat, melyen minden évben 100 fő körül volt az érdeklődők száma. A konferenciákhoz ismeretterjesztő kiadványt is készítettünk, melyet térítésmentesen biztosítottunk a konferencia résztvevői számára: 2013: A pulai kráter-tó; 2014: A Bakony biodiverzitása; 2015: A Pannon-tó öröksége címmel.

Egyesületünk tagjai folyamatosan segédkeztek a múzeumi rendezvények (Bakony-kutató Ankétok, muzeológus találkozók, Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja) és az időszaki kiállítások lebonyolításában.

A korábbi években megbízásos munkákat is vállaltunk, a Földtani Munkacsoport földtani-geomorfológiai térképezéseket végzett, ezen kívül kutatási jelentés is készült „Előzetes javaslat a Kelet-Bakonyi TK kialakításához” címmel. 2014-ben a Magyar Biodiverzitás Kutató Társaság megbízásából a „Védett bogárfajok felmérése az Ágasegyházi-rétek Natura 2000 területen” témájú kutatásba is bekapcsolódtunk. A kutatási munkák bevételét az egyesület működésére és a múzeum támogatására használtuk fel.

2011-től az egyesületünk közhasznúvá vált, annak reményében, hogy minél nagyobb és színvonalasabb programokat tudjunk szervezni a természettudományok iránt érdeklődők számára.

Az elmúlt 28 év során összesen 118 ismeretterjesztő előadást tartottunk, 1 tudományos és 3 tudományos-ismeretterjesztő konferenciát, 46 buszos- és gyalogtúrát, 5 vándorkiállítást, 5 tábort, 13 vetélkedőt és 2 középiskolai természetismereti szakkört szerveztünk.

Programjaink nyilvánosak, melyekről korábban a Zirc és Vidéke c. helyi lapban, jelenleg esetenként a Zirci Kábel Tv-ben és rendszeresen a múzeum facebook oldalán adunk hírt. Tagjaink az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumát térítésmentesen látogathatják.

2015-ben értesültünk a Herman Ottó „ A Közösség” díj pályázati kiírásáról, amire dr. Csorba Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese hívta fel a figyelmünket. Ezen a pályázaton olyan civil tömörülések, egyesületek indulhattak, akik fontosnak tartották/tartják a vidéken folyó természettudományos kutatást és vele párhuzamosan az ismeretterjesztést is. Ezzel a díjjal országosan is elismerték az egyesületünkben folyó 28 éves teljesen önkéntes közművelődési és kutatómunkát.

oklevel_dij2_web_1000px.jpg

Ezúton is szeretnénk minden egyes kutatónak megköszönni azt az önzetlen tevékenységét, hogy az egyesület felkérésére túrákat, ismereterjesztő előadásokat, foglalkozásokat tartottak a természettudomány iránt érdeklődők számára.


15web_500px.jpg

 

A Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének rendezvényei és megvalósult programjai

(1987-2015)

 

írta: Katona Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr428190820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása