A furcsa „farkos” kétéltűek utolsó mohikánjai Magyarországon

Délkelet-Franciaország egyik bányájában egy apró, érdekes állat csontjaira bukkantak. Senki sem látott még ehhez hasonlót, de mivel a legjobban a sziréngőtékhez hasonlítottak, így jobb híján azok ősének tartották. Később jöttek rá, hogy a különbség jóval több, mint a hasonlóság, ezért e kis jószág kedvéért létrehoztak egy új rendszertani csoportot, egy rendet, furcsa „farkos” kétéltű, vagyis Allocaudata néven.

Írta: Szentesi Zoltán, Őslénytani és Földtani Tár

Miben különböznek a farkos kétéltűektől?

Mivel van farkuk, ebben semmiképpen sem. A különbségek máshol keresendők. A valódi farkos kétéltűeknél jóval karcsúbb felépítésűek, általában a testhosszuk nem több mint 5-6 cm. Az „óriások” sem nagyobbak 15-20 cm-nél. A koponyájuk keskeny és magas, valamint erősen elcsontosodott. A koponya méretéhez képest óriásiak a szemüregek, a fejtető csontjai gödröcskékkel és taréjokkal erősen díszítettek. A nagy szemüregek arra utalnak, hogy ezek az állatok éjszakai életmódot folytathattak, míg az erős koponyadíszítés arra, hogy a nappalt talán beásódva vészelték át.

furcsafarkosketeltu.png

Az Allocaudata rekonstrukciója (készítette: Szentesi Zoltán)

Kik tartoznak a rendbe?

Nem volt egy fajgazdag társaság. A renden belül jelenleg egyetlen családot (Albanerpetontidae) különítettek el, melybe 4 nem (Albanerpeton, Anoualerpeton, Celtedens és Wesserpeton)14 faját sorolták.

Mikor és hol éltek?

Jelen ismereteink szerint a legidősebb leletek Franciaország és Anglia középső-jurájából (kb. 170–160 millió évesek) ismertek. A leggyakoribbak azonban a kréta időszaki (144–65,5 millió évek közé eső időszak) lelőhelyek üledékeiben.

furcsafarkosketeltu_csontok_szentesiz.png

Albanerpeton pannonicum koponyacsontok a villányi Csarnóta 3 lelőhelyről (a fehér nyilak az orr irányát jelzik) (Fotó: Szentesi Zoltán)

A földtörténet során Észak-Amerikában, Európában, Észak-Afrikában fordultak elő, és néhány bizonytalan lelet előkerült Közép-Ázsiából is. Az európai felső-kréta (85–65,5 millió évek közé eső időszak) lelőhelyekről valódi farkos kétéltű szinte nem is ismert, csak Albanerpetontidae. Érdekessége a csoportnak, hogy nagyon sok, viszonylag hosszú időhézag (néha több tízmillió év) van az egyes felbukkanásai között.

 Tényleg nálunk haltak ki?

 A földtani értelemben legfiatalabb furcsa „farkos” kétéltű fajt, az Albanerpeton pannonicumot, mint azt a neve is mutatja, Magyarországról, pontosabban a Villányi-hegységből írta le a nagyváradi Venczel Márton kanadai kollégájával 2005-ben. A lelőhelye, Csarnóta 2 pliocén korú (kb. 4 millió éves) mészkőhasadék-kitöltés. Nem sokkal később Észak-Olaszországból is leírták a fajt kb. 3 millió éves kőzetekből. Tehát nem nálunk haltak ki, de már dolgozunk rajta! A fent említett Csarnóta falu közelében ugyanis még van 3 lelőhely, melyek közül a Csarnóta 3-ról már szintén sikerült kimutatni a faj jelenlétét. A befoglaló üledékek kora mintegy 1 millió évvel fiatalabb a Csarnóta 2-nél, ami ugyan még mindig túl „öreg”, ahhoz, hogy megelőzzük az olaszokat, de nem adjuk fel. A Villányi-hegység még számos hasonló korú, vagy kissé fiatalabb lelőhelyet tartalmaz, melyek ígéretesek lehetnek a kutatás szempontjából. Ha mindezek ellenére mégsem találnánk albanerpeton-féléket ezeken a lelőhelyeken, akkor sem keseredünk el, hiszen rendkívül gazdag és változatos gerinces faunát ismerhetünk meg általuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr298116562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása