Kulturális Örökség Napjai - Exkluzív vezetés az Embertani Tár gyűjteményeiben
Évinger Sándor

A Kulturális Örökség Napjai eseménysorozat idén a „Földbe zárt kincseink” témára épül. Intézményünk különleges, szaktekintélyek által megtartott vezetésekkel várja vendégeit és enged betekinteni olyan értékes gyűjteményi anyagokba, amelyekkel a látogatók kiállításainkon nem vagy csak részben találkozhatnak. 2015. szeptember 19-én múzeumunk Őslénytani és Földtani Tárába, Embertani Tárába, valamint Ásvány- és Kőzettárába ingyenes, vezetéssel egybekötött gyűjteménylátogatásra invitáljuk látogatóinkat.

A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára közel ötvenezer ember csontmaradványait őrzi. A csontvázak többsége a Kárpát–medence különböző történelmi korszakaiban (az újkőkortól a Népvándorlás és a Honfoglalás korán át kb. 16. századig) élt emberekhez tartozik. Ezen kívül a 19. és 20. századi gyűjtőexpedíciókból származó egzotikus leletek (pl. új–guineai pápua koponyák) is megtalálhatók a gyűjteményben. Az Embertani Tár gondozza a Suba–lyuk barlangból feltárt neandervölgyi emberek csontjait és a Rudabányáról származó tízmillió éves ősmajom–leleteket egy részét is. A gyűjtemény különleges részét képezik a váci Fehérek temploma kriptáiból előkerült, természetes módon mumifikálódott testek. A kriptába 1731 és 1838 között temetkezett Vác város lakosságának egy része. Ugyancsak kuriózum az a gyűjtemény, amelyet az eredeti koponyák alapján tudományos alapossággal elkészített arcrekonstrukciók alkotnak.

A tárvezetés során az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a fenti gyűjteményekbe. Láthatnak (a bátrabbak kézbe is vehetnek) különlegességeket mutató koponyákat (pl. jelképesen lékelt koponyájú honfoglaló magyart vagy nyílvesszővel homlokon lőtt harcost). Ízelítőt kaphatnak abból is, hogy miként vizsgálják az antropológusok a csontokat, mi mindent lehet megtudni belőlük. Az arcrekonstrukciós laborban szó esik majd arról, hogy milyen úton–módon (és milyen pontossággal) lehet visszaépíteni egy koponyára az egykori arcot. A Múmiagyűjteményben találkozhatnak néhány 18. századi váci embertársunkkal, és megtekinthetik az eredeti, csak ritkán látható, harmincezer esztendős neandervölgyi ember és a tízmillió éves Rudapithecus hungaricus csontmaradványait is.

evinger_sandor_program.jpg

Évinger Sándor a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának antropológusa

Várjunk a sikeresen regisztrált érdeklődőket! 

A programmal kapcsolatos részletek a múzeum honlapján.

Kattints a rendezvényünk Facebook oldalára és csatlakozz!

kon_facebook.jpg

A Kulturális Örökség Napjai eseménysorozathoz kapcsolódóan a „Törékeny Természet - Herend kincsei” időszaki kiállításunkat ingyenesen nézhetik meg látogatóink szeptember 19-én és 20-án. A kiállításban ezen a hétvégén arra is kínálkozik lehetőség, hogy látogatóink kipróbálják a porcelánfestést. 

herend_banner.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr287794594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása