Az 1877–78-as orosz-török háborúban részt vett veterán igazolólapja
Képek az embertani fotógyűjteményből 8.

Szerző: Makra Szabolcs

Oroszország 1877. április 12-én hadat üzent Törökországnak. A kilenc hónapig tartó háború egyhónapos fegyverszünet és tárgyalás után 1878. március 3-án, a törökországi San Stefanó-i békével ért véget (mai neve Yeşilköy). Románia Oroszország oldalán harcolt az őket elnyomó Oszmán Birodalom ellen. A "...háborúnak román oldalon a legfontosabb jellemvonása az önkéntesség volt. Egyik nagyhatalom sem kényszerítette rá a román népre ezt a háborút: önmaga akart szembeszállni sokszázados elnyomóival s akarta megszerezni így egy új történelemhez a győzelem jogát. Ez az önkéntesség vonzotta Erdély és Bukovina román ifjúsága egy részét is, hogy átkelve a határon jelentkezzék önkéntes katonai szolgálatra." (Juhász 1977.)

Az Embertani Tár fotográfiai gyűjteményében 324 személy igazolólapja található, melyeket vélhetően még Györffy István szerzeményezett a 20. század elején, amikor Romániában járt. Ilyen típusú igazolólapokból a Magyar Néprajzi Múzeum is őriz 488 darabot.

Mindegyik igazolólapra az akkori román hadügyminisztériumi hivatalnok apró betűs kézírással egyenszöveget írt, melyben megemlíti a veterán nevét és a szolgálatot teljesítő hadosztály számát is, egyúttal igazolja, hogy a megnevezett személy valóban részt vett az 1877–78-as harcokban. Mindegyik igazolólapot parancsnoki aláírással hitelesítettek.

Az igazolólap hátulján a hadügyminisztériumi sorszámon kívül a kibocsátás dátumát is feltüntették, így tudjuk, hogy ezek az igazolások 1909 és 1913 között készültek.

Ha a háborús események idején ezek a fiatalemberek 20 évesek lehettek, akkor a több, mint harminc évvel később készült fotókról ötvenegynéhány évesen néznek vissza ránk.

[Györffy István] "Az első világháború idején a hadfőparancsnokság polgári megbízottjaként a moldvai magyarság helyzetének tanulmányozását kapta feladatául. 1918-ban Romániában jutott hozzá egy jelentős, több száz darabos portrésorozathoz, amely azokról az igazolványokról származott «melyeket 1910 körül adott ki a román hadügy az 1878-as (orosz-török) évi hadjáratban részt vett veteránokról. Ezek javakorabeli, 50–60 év közötti férfiak, akikről saját helyi viseletükben készült igazolványkép valamely fényképészeti műteremben. Moldvai csángó is van köztük vagy száz darab.»" (Idézet az idézetben Györffy Istvántól.).

 

roman_veteran_tusinschi-2.jpg

Névvel ellátott személyes katonai igazolólap, háborús veterán részére kiállítva.  Albumin technikával készült vizitkártya méretű, eredeti pozitív papírkép.

 

roman_veteran_tusinschi-1.jpg

A felvételen Harţoagă Nicolae látható katonai kitüntetéseivel. A felvétel Botoşani (Botosány) megyében, Orest Tusinschi fotóműtermében készült 1909-ben.

 

 

Forrás:

Fogarasi K. 2000: Fényképgyűjtemény. – In: Fejős Z. (főszerk.): A Néprajzi Múzeum gyűjteményei. Néprajzi Múzeum, Budapest, pp. 729–776.

Juhász I. 1977: Románia állami függetlenségének századik évfordulója. – Keresztény magvető 83(2): 79–85.

 

A román fordításban nyújtott segítségért köszönet illeti Makra Zsuzsát.

Az írást Merkl Ottó lektorálta. Köszönet érte.

 

A sorozat korábbi része (7.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr407582532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása