Műhelytitkok - Átlátszó kövek
Kis Annamária és Topa Boglárka: Átlátszó kövek (2015. június 5.)

szerző: Jánosi Melinda

Átlátszó kőzetek? Igen! A hajszálnál is vékonyabbra csiszolva már nemcsak átlátszóak, hanem egy speciális, úgynevezett polarizációs mikroszkóppal megvizsgálva különös színeket és varázslatos formákat mutatnak.

Tedd fel a kérdéseidet a szakértőknek!

 

2015.06.05-én, pénteken 10-től 14 óráig találkozhattok Kis Annamáriával és Topa Boglárkával a múzeumban.

retrograd_eklogit.jpg

Átalakult eklogitkőzet mikroszkópi képe keresztezett nikolok (polarizációs szűrők) között. (a kép forrása)

Ahhoz, hogy a geológusok pontosabban megtudják, milyen típusú kőzettel van dolguk, a begyűjtött kőzetmintából levágnak egy szeletet, ezt üveglemezre ragasztják, mintegy három századmilliméter vastagságig lecsiszolják, majd vékony üveglemezzel fedik be. Ha a fénymikroszkópin kívül más vizsgálatokat is terveznek, fedetlenül hagyják és felületét felpolírozzák. Az ily módon előkészített kőzetlemezkét nevezzük vékonycsiszolatnak, amely már átlátszó, s így egy speciális, ún. polarizációs mikroszkóppal átvilágítva vizsgálható. A mikroszkópi vizsgálat során megfigyelhetőek és leírhatók a szöveti jellegzetességek, az optikai tulajdonságok alapján meghatározhatók a kőzetalkotó ásványok, s mindezekből pontosabban megállapítható a kőzet típusa és keletkezése.

A foglalkozás keretében kiderül, hogy mit nevezünk kőzetnek, hogyan keletkeznek a kőzetek, milyen főbb típusait ismerjük, s ezek hogyan ismerhetőek fel, illetve hol találkozhatunk velük hazánkban. Az érdeklődők megnézhetik a főbb kőzettípusok kézipéldányait egyre nagyobb nagyítással: szabad szemmel, nagyítóval, majd sztereómikroszkóp alatt, s végül a kőzetből készült vékonycsiszolatokat is a polarizációs mikroszkóppal. A kőzetmikroszkóp különféle segédeszközeit használva a legtöbb ember számára ismeretlen, fantasztikus színkavalkád tárul az érdeklődők szeme elé.

 

horblende_gabbro_1.jpg

horblende_gabbro_2.jpg

 Hornblende gabbró mikroszkópi képe, fent egy nikollal, alul keresztezett nikollal. (a képek forrása)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr787517862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ásványcsiszoló Mester 2015.06.12. 20:14:26

Én is vékonycsisziket készítek! Bárkinek, hozott kőből, vagy megrendelésre is! Vállalom fogak, csontok, epekő, vesekő, stb metszetének elkészítését is.
Mikroszkópokba polarizációs szűrő beépítésében is tudok segíteni! :)

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása