A Múmiavilág kiállításunk elismerő oklevelet kapott
Év kiállítása (2014)

A Pulszky Társaság által meghirdetett  Év kiállítása (2014) pályázaton a Múmiavilág kiállításunk elismerő oklevelet kapott! 

forrás: Magyar Múzeumok Online

ev_muzeuma.jpgA Pulszky Társaság célja a díjjal, hogy elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást.

2011-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegysége, 2012-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum „Ki vagyok én? Nem mondom meg. Petőfi választásai” című tárlata, 2013-ban a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság (Pannonhalma)Van egy kert – Útikalauz monostori kertekhez” című kiállítása, 2014-ben a Rippl-Rónai József Emlékház, Róma Villa (Kaposvár, a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum fenntartásában) nyerte el a kitüntető címet.

A pályázatra idén 13 intézmény nyújtott be pályázati anyagot.

 

Déri Múzeum, Debrecen: Ethno-Trezor. Válogatott kincsek Déri György népművészeti gyűjteményéből;

Gödöllői Királyi Kastély: Ferenc József a rendíthetetlen;

Gödöllői Városi Múzeum: „Adj király katonát.” Gödöllőiek az első világháborúban;

Hatvany Lajos Múzeum, Hatvan: „Morzsái az eltörött világkalácsnak” – Lesznai Anna emlékkiállítás;

Hermann Ottó Múzeum, Miskolc: „Elit alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői;

Katona József Múzeum, Kecskemét: Hazatérnek… 1914-2014;

MNM Balassa Bálint Múzeum, Esztergom: „A múlt nem halt meg, hanem hat reánk…” Látványtár a Balassa Bálint Múzeum gyűjteményének legszebb darabjaiból;

Magyar Természettudományi Múzeum: Múmiavilág;

Móra Ferenc Múzeum, Szeged: A fáraók Egyiptoma;

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba: Munkácsy 170 – Jubileumi kiállítás és programsorozat;

Néprajzi Múzeum: Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából;

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Kaposvár: Békalencse, vízipásztor, fakopáncs – A Deseda élővilága. Fekete István Látogatóközpont;

Szabadtéri Néprajzi Múzeum: A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és a pásztorélet európai öröksége.

 

2014-ben a bíráló bizottság tagja volt: Deme Péter, a Társaság elnöke, Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője, Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója, Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályvezetője, Mányi István építész, Rajcsányi Gellért, a mandiner.hu főszerkesztő-helyettese, Tímár-Geng Csilla pedagógus és Veres Gábor, a Társaság alelnöke.

A bizottság az értékelés során a kiállítás új tudományos hozadékát, az új technológiai megoldások kreatív használatát, a megszokottól eltérő, korszerű kiállítási programokat vette számba. Ezeket a szempontokat mérlegelve hozta meg a végső döntését, ítélte oda „Az év kiállítása 2014” díjat.

A testület két fordulóban értékelte a benyújtott pályázatokat. A második körbe hat pályázó kiállítás került, ezek közül választotta ki a végső győztest.

„AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2014” elismerésben részesült

 

a Herman Ottó Múzeum (Miskolc) „Elit alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című állandó kiállítása, mely korszerű eszközökkel és egységes arculattal mutatja be a honfoglalás kori temetők különleges leleteit.

A kiállítás kurátora Pusztai Tamás, a szakmai forgatókönyvet Révész László készítette.

 A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelték ki

 

a Katona József Múzeum (Kecskemét) Hazatérnek…1914-2014 című időszaki kiállítása, mely magángyűjtők anyagára építve, jól strukturált témakörökkel mutatta be az I. világháború időszakát;

a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című időszaki kiállítása, mely közérthetően és befogadhatóan közelítve a halál kérdéskörét, felhívta a figyelmet a természettudományos műveltség fontosságára;

a Móra Ferenc Múzeum (Szeged) A fáraók Egyiptoma című időszaki kiállítása, mely rendhagyó módon, eszközökkel és módszerekkel tette lehetővé kiemelkedő számú látogatónak a találkozást egy különleges kultúrával;

a Néprajzi Múzeum Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájáról című, eddig be nem mutatott gyűjteményi anyagra alapozott, lokális esettanulmányokra épülő, saját fejlesztésű digitális installációt alkalmazó időszaki kiállításával;

a Szabadtéri Néprajzi Múzeum A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és a pásztorélet európai öröksége című, nemzetközi kutatási program keretében megvalósított időszaki kiállításáért, mely számos multimédiás megoldást is alkalmazva tette befogadhatóvá a gazdag szellemi és tárgyi kulturális örökséget.

ev_muzeuma.jpg

 

Kapcsolódó cikkek:

http://www.magyarmuzeumok.hu/latogato/2487_mumiavilag

http://www.magyarmuzeumok.hu/latogato/2489_az_ev_kiallitasa_2014

http://www.magyarmuzeumok.hu/latogato/2497_az_ev_kiallitasa_2014

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr487474046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása