A SZOBOR TITKA - felolvasó est

szerző: Zachar Zita

A Magyar Természettudományi Múzeum hagyományaihoz híven ebben az évben is részt vesz a Múzeumok Majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében május 16. és 17. között. A 107 múzeum egyidejű bemutatkozását lehetővé tévő esemény a május 18-i Múzeumi Világnap tiszteletére kerül megrendezésre. Ez alkalomból a "Természet Múzeuma" változatos programokkal vár minden érdeklődőt: köztük egy, a fesztiválokon szokásos 0. napi különleges esttel, melynek apropója, hogy május 17. egyben Múmiavilág kiállításunk záró napja is.

A 28 múmiát bemutató, az egész világ temetkezési szokásait, eljárásait összefoglaló kiállításunk egyik kiemelkedő darabja volt az a kínai Buddha-szobor, melyben a tudósok egy önmagát mumifikáló szerzetes, közel ezeréves testének maradványait fedezték fel a tudomány egyik korszerű eszközével, CT-vizsgálattal. Bár a tudomány a Buddha-szoborban rejlő szerzetes életének és halálának számos jellemzőjére fényt derített, maradtak titkai. Vajon az a hajdani halandó miért vállalta fel testi valója időtlen megtartásának, az önmumifikálásnak hosszú, aszkéta útját?

A Litera irodalmi portál nemrégiben A SZOBOR TITKA címmel hirdetett meg egy meghívásos és egy nyílt irodalmi pályázatot. Az idei Litera-díjat és a nyílt pályázat díjait azoknak a szerzőknek ítélték, akik a legmesteribb módon "fedték fel" a címben szereplő rejtélyes szobor ez utóbbi titkát. A Magyar Természettudományi Múzeum a pályázat legjobbjait felolvasásra hívta.

A május 15-én 18.00-kor kezdődő esten maguktól a szerzőktől hallhatjuk az érdekfeszítő alkotásokat, így Marno János Litera-díjastól, a nyílt pályázat nyertesétől, Csobánka Zsuzsa Emesétől, valamint az ugyancsak kiváló novellákkal előálló további szerzőktől: Forgách Andrástól, Miklya Anitától, Nemes Z. Máriótól és Sirokai Mátyástól.

Az irodalmi csemegét rövid tudományos előadás vezeti be, melyen izgalmas részletek derülnek ki a szobor történetéről, a mumifikálás hagyományairól.

A kiállítás belépőjegyének megváltásával megtekinthető mind a kiállítás, mind a felolvasás a Magyar Természettudományi Múzeum, , Budapest 1083, Ludovika tér 2-6. alatti épületében.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a 0. napi felolvasó estünkre, mellyel letűnt civilizációk, az emberiség örökkévalóságba vetett hite, alkotó szelleme, a természet örök körforgása előtt szeretnénk tisztelegni.

Az eseményre a facebookon keresztül is lehet jelentkezni: https://www.facebook.com/events/1637110153171345/

A kiállítás facebook oldalán (https://www.facebook.com/mumiakiallitas) jelenleg is futó Múmiavisszaszámlálás játékkal a Múzeumok Majálisán is találkozhatnak az érdeklődők.

buddha_titka_dacebook.JPG

A Magyar Természettudományi Múzeum múzeumkerti sátrában kérhető a visszaszámlálós játék, facebookon mejelent 28 rejtvényes kérdőíve, amellyel a Majális ideje alatt a Ludovika téri épületbe látogatók a Múmiavilágkiállítás belépőjegyéből 50% kedvezményt kapnak. A május 17-ig még nyitva tartó tárlat megtekintése után a kitöltött kérdőív leadásával részt lehet venni a játék fődíjának sorsolásában, ami nem más, mint egy különleges tárlatvezetés együttműködő partnerünk, a váci Tragor Ignác Múzeum Memento Mori című kiállításában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr567438880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása