Vak tyúk is talál szemet 3.
Messziről jött zsákmány

Írta: Merkl Ottó és Németh Tamás

 

Rokonok, barátok, ismerősök távoli tájakra utaznak, ahol megannyi érdekes rovar is él. Rávenni őket, hogy gyűjtsenek nekünk? Könnyebb, mint gondolnánk.

 

A bogarászok igazi csodabogarak. Családjuk, rokonságuk, ismerőseik azért előbb-utóbb elfogadják a különös hóbortnak tekintett hivatást, az entomológiát. Mi több, ha látják a lelkesedést, olyankor magukkal ragadja őket a vadászat izgalma, a felfedezés öröme.

Néhány egyszerű eszköz, pár tanács a rovarászat fortélyairól, és az egzotikus utak máris nem szokványos élményekkel gazdagodhatnak. A hazahozott példányoknak pedig tényleg örülünk, és mikor a gyűjteménybe kerülnek, céduláik örökre megőrzik az önzetlen gyűjtők nevét.

csad_img_4796_copy_1.jpg  Homokkőtornyok Csádban, az Emi Koussi (a Szahara legmagasabb hegye) környékén

Merkl Gábor (Merkl Ottó testvére) két alkalommal, 2014 és 2015 januárjában a Csád északi részén fekvő Tibeszti hegységben járt. A csapat a szaharai táj káprázatos geológiai látványosságait, illetve a hajdani bőséges faunát ábrázoló sziklarajzokat kereste fel. A kietlennek gondolt sivatagban bogarak is akadtak, és ezekből néhány a Magyar Természettudományi Múzeumba került.

anthia_kicsi_kettos.jpg

Az Anthia sexmaculata marginata a Szahara déli sávjában, Mauritániától Egyiptomig előforduló futrinka. Alkonyatkor aktív, amikor már enyhül a forróság. Repülni nem tud, de gyorsan fut, és veszély esetén savas folyadékot fecskendez a támadójára. steraspis_kicsi_copy.jpg

A Steraspis speciosa nevű díszbogár a trópusi Afrika szavannáinak lakója, de észak felé megtalálható a Szahara déli részéig. Lárvái a ritkásan növő akáciák törzsében fejlődnek.

 

orvendes_kicsi_copy.jpg

Nemes István és Nemes Horváth Ágota, Németh Tamás rokonai trópusi nyaralásaikon (Thaiföldön és a Maldív-szigeteken) gyűjtöttek. Németh Tamás előzetes instrukciói alapján köveket forgattak, elhalt fák kérgét hántották le, figyelték a növényeket. Üres gyógyszeresfiolákban, lefagyasztás után hozták el a megtalált rovarokat.

 

ko_samui_kicsi_copy.jpg

A népszerű thaiföldi üdülősziget, Ko Samui, a Miksicus acuminatus virágbogár és a Notocorax javanus gyászbogár lelőhelye.

 miksicus_notocorax.jpg

A Miksicus acuminatus virágbogár (balra) elterjedt Indonéziában és a Maláj-félszigeten, észak felé Thaiföldig. Lárvája korhadó fában él, a kifejlett bogár virágokon vagy erjedő gyümölcsön táplálkozik.

A Notocorax javanus gyászbogár (jobbra) délkelet-ázsiai elterjedésű: előfordul Kína déli részétől Indonéziáig. A talajon vagy a fák kérgén lehet vele találkozni, főleg éjszaka. Nappal általában elrejtőzik.

 

meeru_dysdercus.jpg

Meeru a Maldív-szigetek egyik tagja. Innen származik a Dysdercus genuszba tartozó poloskafaj, mely a nálunk is jól ismert verőköltő poloska (Pyrrhocoris apterus) rokona.

 ciprus_copy.jpg

Tari Zoltán, Németh Tamás barátja munkaügyben utazott Ciprusra, ahol köveket forgatott, és úgy találta meg a lenti képen látható gyászbogarat.

 tentyria2_kicsi_copy.jpg

A repülni nem tudó, de a talajon gyorsan szaladgáló ciprusi futógyászbogár (Tentyria cypria) Ciprus szigetének bennszülött (endemikus) faja.

 

A rovat korábbi cikkei:

Esetlen természetjárók találkozása az esetlen gyaloglevelésszel – avagy: vak tyúk is talál szemet 1.

Vak tyúk is talál szemet 2 – Siklóernyők és hangyadarazsak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr567352876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása