Bundában a globális felmelegedés idején

Szerzők: Jörg Albrecht, Görföl Tamás

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a Magyar Természettudományi Múzeum medvéit – a globális felmelegedés hatását kutatják.

Az élővilág sokszínűségét veszélyeztető tényezők közül a globális felmelegedés az egyik legfontosabb. A biodiverzitás védelme érdekében tudnunk kell, hogy az egyes élőlények hogyan válaszolnak a klímaváltozás okozta gondokra. Az északi (boreális) és a havasi (alpesi) régiókban élő fajokat különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés.

Az Északi-sarkvidék jegesmedvéjéhez hasonlóan a barna medve is jó modellfaj lehet a globális klímaváltozással kapcsolatos kutatásokban. A legfrissebb vizsgálatok feltárták, hogy a medvék téli álma rövidül, emiatt több időt töltenek ébren, ez az időtartam viszont hosszabb, mint az az időszak, amikor a táplálékforrásaik rendelkezésükre állnak. Mivel ezzel párhuzamosan a medvék elterjedési területe is változik, a jövőben gyakrabban fordulhat elő konfliktus az emberek és a medvék között.

A GLOBE nevű projekt keretében lengyel és skandináv kutatók a klímaváltozás jelenlegi és jövőbeli hatásait vizsgálják a Skandináviában és a Kárpátokban élő barnamedve-populációkon. Azt szeretnék kideríteni, hogy ha az általános felmelegedés és az emberi tevékenység miatt átalakulnak a medvék élőhelyei, mi történik a barna medvék téli álmával, fiziológiai állapotával, táplálkozásával és végső soron az emberek és a medvék együttélésével.

Mivel a vizsgálatok a kárpáti medvék táplálkozási szokásainak változásaira is kiterjednek, a kutatók a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményének medvéiből is vettek mintát. Az apró csontmintákból kivonják a kollagént, és a benne található különböző izotópok arányaiból következtetni tudnak a táplálék összetételére. A múzeumokban őrzött példányoknak hála „vissza tudnak menni az időben”, és megállapíthatják, mit ettek a medvék több száz vagy akár ezer évvel ezelőtt.

A GLOBE projektet (Global climate change and its impact on brown bear populations: predicting trends and identifying management priorities) a Lengyel-Norvég Kutatási Program (Norvég Alap, POL-NOR/198352/85/2013) támogatja.

brown_bears_nurina_selva_web.jpg

Barna medvék (Nuria Selva felvétele)

brown_bears_jorg_albrecht_web.jpg

Kárpáti barna medve koponyája és a belőle vett minták (Jörg Albrecht felvétele)

A bejegyzés trackback címe:

http://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr257274251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

szabaduloszoba_oldalsav_banner.jpg

 

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag_januar_februar_283_400.jpg