A Szóra bírt csontjaink című kiállításunk Csíkszeredán látogatható

Szerzők: Dávid Biborka, Pap Ildikó fotók: Nagy Gyöngyvér (Csíki Székely Múzeum)​​

A Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata a Szóra bírt csontjaink című embertani vándorkiállítás. A jelenlegi kiállítás immár a harmadik, amely a Magyar Természettudományi Múzeumnak köszönhetően tekinthető meg Csíkszeredában.

A Magyar Természettudományi Múzeum embertani vándorkiállítása 2014. november 14 − 2015. március 1. között a Csiki Székely Múzeumban tekinthető meg.

A két intézmény közötti szakmai együttműködés révén 2011-ben egyedüli erdélyi/romániai helyszínen igazi világszenzációt mutattunk be: a váci Fehérek Templomában feltárt leletegyüttesből hoztunk el 14 múmiát: a Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatra három és fél hónap alatt 18 ezer látogató volt kíváncsi. Egy évvel ezelőtt pedig a Variációk hat lábra című rovartani vándorkiállítást mutattuk be nagy sikerrel.szora_birt_csontjaink_13.jpg

A Szóra bírt csontjaink vándorkiállítás két hete nyílt meg a Csíki Székely Múzeumban. A Mikó-vár emeleti bástyatermeiben berendezett tárlat megnyitóján a vendégeket Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa nevében Szarka Gábor konzul köszöntötte, a megnyitóbeszédet Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese mondta. A házigazda Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója volt.

szora_birt_csontjaink_7.jpg

Szarka Gábor konzul, Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese, Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója

Milyenek voltak elődeink, hogyan éltek, mivel foglalkoztak? Bár a csontok némák, az embertan művelői, az antropológus szakemberek munkája révén mégis szóra bírhatók.

A kiállítás első részében a látogató megismerkedhet az antropológia fogalmával, a magyar antropológia történetével, követheti a csontok útját a régészeti feltárásoktól egészen a kutatók asztaláig. Azt is megtudhatja, milyen betegségekről vallanak elődeink csontjai. A történeti embertan módszereinek segítségével meghatározható az egyén neme, megbecsülhető az életkora, de lehetőség van a testmagasság, a testsúly és az alkat leírására is. Az életmód és a táplálkozás több részletére is fény derülhet.

szora_birt_csontjaink_5.jpg
A tárlat második egysége a Székelyföldön feltárt középkori és újkori temetők embertani leletein végzett legújabb történeti és embertani vizsgálatok eredményeit ismerteti. Bemutatja, hogy milyenek embertani vonatkozásban a székelyek, egységes vagy összetett képet mutatnak-e a vizsgált maradványok, utalnak-e esetleg a székelyek származására, embertani jellemzőik miként változtak az idők folyamán, és vajon hogyan viszonyulnak antropológiai értelemben a magyarság egészéhez. Megfigyelhetőek a székelypetőfalvi, zabolai, kányádi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, szentábrahámi, csíkszenttamási, csíksomlyói és a szárhegyi templom körüli temetőkbe temetettek jellegzetes koponyái, illetve a csontmaradványokon is nyomot hagyó betegségek.

A kiállítás utolsó egységében pedig a plasztikus arcrekonstrukció alkalmazásával a különböző történeti korokban élt emberek arcai elevenednek meg. Tizenegy arcrekonstrukciót, többek között Szent László király, III. Béla, Janus Pannonius és Rotterdami Erasmus rekonstruált arcát veheti szemügyre a látogató.

Az első két hét alatt több mint ötszáz látogatónk volt, többek között általános iskolák, gimnáziumok, illetve egészségügyi szaklíceumok szervezett diákcsoportjai is. A március elsejéig nyitva tartó kiállításhoz – előzetes bejelentkezés után – tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is biztosítunk. Különleges tárlatvezetés-sorozatot is tervezünk, amikor különböző szakembereket, orvost, igazságügyi antropológust, régészt, szobrászt hívunk meg tárlatvezetőnek.
szora_birt_csontjaink_12.jpg
Néhány bejegyzés a vendégkönyvből:


„Nagyon izgalmas ez a kiállítás, szinte ijesztő belegondolni, hogy az itt látható leletek valaha éltek.
Köszönjük az élményt!”
„Nagyon szórakoztató és érdekes volt a kiállítás. Jó volt megismerni a régmúlt emberének a csontozatát.”
„Nagyon érdekes volt ez a tárlat, bármikor visszajönnék megnézni!”
„Nagyon köszönöm, hogy megnézhettem és sokat tanulhattam belőle. Öröm volt itt lenni :)"
„Gratulálunk a kiállításhoz, egyszerűen fantasztikus!”

 Nézd meg a képeket a galériákban is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr876969625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása