Tanulmányúton a Fekete István Látogatóközpontban, a Deseda-tónál

Szerző: Földessy Mariann képek: Magyar Balázs

Az MTM Mátra Múzeuma Ismeretterjesztési és Múzeumpedagógiai Osztályának munkatársai rendszeres éves továbbképzési programjuk keretében 2014. november 13-án a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban jártak tanulmányúton.

A lassan hagyományossá váló program célja a tapasztalatcsere, illetve az, hogy megismerjünk más intézményeket és az ott folyó múzeumpedagógiai tevékenységeket. A látogatásra kiváló alkalmat adott a nemrégiben átadott Fekete István Látogatóközpont a Deseda-tó partján. Kis csoportunkat a megyei hatókörű városi múzeum igazgatója, dr. Ábrahám Levente, a Természettudományi Osztály vezetője, dr. Juhász Magdolna, valamint a látogatóközpont munkatársai fogadták.

mozaik a cím alá1_jav.jpg

A délelőtti órákban szakvezetés keretében tekintettük meg az új komplexumot, az állandó kiállításokat, a szabadtéri élményelemeket. A program során alkalmunk volt a kulisszák mögé is bepillantani, a kiállítás létrejöttének szakmai és muzeológiai hátterét, a tervezett múzeumpedagógiai programokat is megismerni. Néha meglepve kaptuk fel a fejünket, amikor olyan új, ma még a múzeumi gyakorlatban nem általános tevékenységekről is beszámoltak, mint például a kerékpárkölcsönzés vagy a hajókirándulás szervezése. Elmondásuk alapján beláttuk, hogy itt, ebben a környezetben ez „természetes múzeumi feladat”, pláne azok után, hogy a délelőtti program zárásaként a kellemes őszi időben még egy hajókirándulásra is meginvitáltak vendéglátóink.

A hatalmas látványelemekben bővelkedő beltéri és kültéri terek, mint vendéglátóink elmondták, az őszi nyitás ellenére is igen jelentős számú érdeklődőt vonzottak az elmúlt hetekben.

A kora délutáni időszakban a „régi” múzeumépületben részt vehettünk egy általános iskolások részére „Fülelj!” címmel induló környezetismereti múzeumi órán. Az óra előtt, és azt követően, kötetlen beszélgetésen nyílt lehetőség tapasztalatcserére a kaposvári kollégákkal. Rövid kiállítási sétát követően vendéglátóink a múzeum előtt álló feladatokkal, a múzeumpedagógiai programok biztos hátterét jelentő szakmai munkával ismertettek meg, majd végigkalauzoltak a természettudományi gyűjteményeket őrző – reményeik szerint ideiglenes raktári terekben.

A programunk végén ismét visszatértünk a Deseda-tó partjára, ahol a Fekete István Látogatóközpontban, a nagyon igényesen kialakított foglalkoztató- és előadóteremben az első időszaki kiállítás – a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása (Tudós természetábrázolók – Herman Ottótól a digitális képalkotásig) megnyitásán vettünk részt. Az üdvözlő szavakat és egy rövid kamaramuzsikát követően a kiállítást az MTM Mátra Múzeumának nyugalmazott igazgatója, dr. Fűköh Levente ajánlotta a szép számmal összegyűlt érdeklődők figyelmébe, felidézve Herman Ottó életének, tudományos munkásságának napjainkban is irányt mutató főbb állomásait.

A késő estébe nyúló szakmai nap után azzal a jóleső érzéssel köszönhettünk el vendéglátóinktól, hogy ezúttal is számos, a napi gyakorlati munkánkban is felhasználható ismerettel lettünk gazdagabbak.

Reméljük, beszámolónkkal felkeltettük kollégáink érdeklődését, s az elkövetkezőkben többen is ellátogatnak a Deseda-tó partjára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr126918597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása