Beszámoló a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról

szerző és képek: Korsós Zoltán (A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)


4 Platyrhacus macroporus.JPGJúlius 26-án értem haza a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról, Olomoucból (Cseh Köztársaság). Ez az én szakmai állatcsoportjaimmal (százlábúak, ikerszelvényesek, szövőcsévések, villáscsápúak, összefoglaló nevükön soklábúak, Myriapoda) foglalkozó zoológusok nemzetközi találkozója, amelyet három évente rendeznek 1968 óta. Körülbelül 100 kutató foglalkozik ezekkel az állatokkal világszerte, pedig az összfajszám meghaladja a 15 ezret! Nagyon sok ismeretlen még közülük...

A konferencián résztvevő tudósok száma 84 volt, 24 országból, Magyarországról négyen voltunk, hárman közülük a múzeumunkból.

Nekem személy szerint ez a tizedik ilyen konferenciám volt 1987 óta, és szerencsém volt meghívni a tudós barátaimat 2019-re, a soron következő thaiföldi 2017-es konferencia után...

Számos nagyon érdekes előadás hangzott el a százlábúak viselkedéséről, evolúciójáról, élőhelyválasztásáról, ökológiai igényeikről, az ikerszelvényesek táplálkozásáról, rendszertanáról, új fajokról és új genetikai eredményekről.

Mi ketten (Dányi László [Talajzoológiai gyűjteménycsoport] és én) a Palau Köztársaág-beli ikerszelvényesekről és a Riukiu-szigetek százlábúfaunájáról tartottunk előadást, Lazányi Eszter [Kétszárnyúak gyűjteménye] pedig az egyik európai csoport osztályozásáról.


A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr846551909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása