Gyík- és méhparadicsom a gyöngyösi Mátra Múzeumban

szerző: Babocsay Gergely (MTM Mátra Múzeuma)

Három szint magasan, gyöngyössolymosi riolittufából készült el a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának mediterrán terasza.

1.jpg

A Mátra Múzeum mediterrán terasza. Az esős időszak kedvezett a frissen beültetett növényeknek

A múzeum népszerű parkjának a Gyöngyös szívében található Orczy-kert ad otthont, ahol a fák és bokrok között a gazdag madárvilágon kívül néhány zöld gyík is fenn tudott maradni. A park üde sziget a városon belül, de kertészeti megoldásai éppen csak biztosították a feltételeket a gyíkok számára. Hogy megfelelőbb körülményeket teremtsünk nekik, és a látogatók számára is láthatóvá tegyük a színes állatokat, egy dísztelen és erodált rézsűből 6 méter hosszan teraszokat alakítottunk ki, amelyeket a Mátraalján bányászott, faragott kövekkel támasztottunk meg.

2.jpg

Ha a gyerekek megunják a játszóteret, mehetnek gyíkokat lesni


A kövek újrahasznosítottak, a szomszédos Berze János Gimnázium lebontott kerítésének építőelemei voltak. A déli fekvésű teraszokba kiselejtezett vízvezetékcsöveket fektettünk, melyeknek vége a következő terasz alá nyúlik be, így biztosítva a gyíkoknak a fagymentes telelőhelyeket.

3.jpg

Ha nem voltak elég hosszúak, a csődarabokat purhabbal illesztettük össze

Az emeletekre szárazságtűrő sziklakerti növényeket ültettünk, amelyek már a megépítést követő hónapban színes virágokkal borították be az építményt. A virágokra folyamatosan különféle vadméhek járnak, melyeknek egy része a park tavasszal megnyitott rovarszállodájában helyezi el petéit. Amire azonban magunk sem számítottunk, az a gyíkok szinte azonnali betelepülése. Két tavaly kelt gyík rendszeresen az üregek bejáratánál napozik, majd miután felmelegedtek, a növények között portyáznak rovarokat keresve. Időnként a szüleik is megfigyelhetők a legfelső terasz védettebb szegleteiben. Külön öröm volt látni, hogy a látogató gyerekek nagy izgalommal figyelik a gyíkokat. A legfontosabb cél ugyanis, hogy a még nyitott gondolkodású legfiatalabbakat fertőzzük meg az élővilág szeretetével.

4.jpg

Az első helyfoglaló gyíkok egyike, egy tavalyi kelésű nőstény zöldgyík

5.jpg

 A lejtőbe bevágtuk a teraszokat, majd a kövekkel megtámasztottuk a földet

6.jpg

Az építők, akik láthatók: Kerek László, Király János, Kovács Tibor,... és akik nem: Varga András, Gurúz Tamás, Kupai János és Babocsay Gergely

7.jpg

 Kész az első terasz

8.jpg

Miután az első növények a helyükre kerültek

forrás: A Magyar Madártani Egyesület, Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr566507391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása