Villámcsődülettel reklámozták a "Szóra bírt csontok" című vándorkiállításunkat

Csibi Márti (Új magyar szó online) cikkéből megtudhatjuk mi történt Gyergyószentmiklóson, a Tarisznyás Márton Múzeumban.

"Villámcsődülettel reklámozta a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontok című vándorkiállítását a Tarisznyás Márton Múzeum. A fiatalok röntgenfelvételek nézegetettek a Művelődési Ház előtti téren, ezáltal is utalva a kiállítás témájára. 

Zajlik a munka a múzeumban: készül a kiállítás / Fotó: Tarisznyás Márton Múzeum 

A június 2-án 17 órakor nyíló kiállítás augusztus 10-ig várja látogatóit Gyergyószentmiklóson, a Tarisznyás Márton Múzeumban. A kiállítást Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Pap Ildikó antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának igazgatója nyitja meg. A kiállítás a NKA támogatásával jött létre."

szorabirt_plakat_kicsi.jpg

Te is lehetsz Dr. Csont!
 
Látogass el a Tarisznyás Márton Múzeumba 2014. június 3. és augusztus 10. között, a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontjaink című vándorkiállítására! Légy részese az embertani kutatásoknak, derítsd ki a valaha volt embertársaink nemét, életkorát, állapítsd meg betegségeit.
A kiállítás első részében megmutatjuk, mit és hogyan vizsgálnak az embertan művelői, az antropológusok, ugyanakkor bemutatjuk, milyen betegségekről vallanak elődeink ásatásokon feltárt csontjai.

A tárlat történelemmel kapcsolatos része ismerteti a Székelyföldön feltárt Árpád- és középkori temetők embertani leletein végzett legújabb történeti és embertani vizsgálatok eredményeit. Megmutatjuk a székelypetőfalvi, zabolai, kányádi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, szentábrahámi, csíkszenttamási, csíksomlyói és a szárhegyi templom körüli temetőkbe temetett emberek jellegzetes koponyáit, illetve a csontmaradványokon is nyomot hagyó betegségeket.

Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenedik a történeti korokban élt emberek arca, a köznépé csakúgy, mint az előkelőké. Szembe nézhetünk Janus Pannoniusszal és Szent László magyar királlyal, Dobó István egri várkapitánnyal.

A kiállítás kiegészítő eleme az általános és középiskolai oktatásnak, és érdekes ismereteket nyújt a felnőtt közönségnek is.

A tárlat megtekinthető hétköznaponként 9:00-17:00 óra között, hétvégén pedig 10:00-17:00 óra között.
Megnyitó: 2014 június 2., 17:00 óra

Köszöntőt mond:
Szarka Gábor konzul (Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda)
Mezei János,Gyergyószentmiklós polgármestere

A kiállítást megnyitja:
Medzihradszky Zsófia,a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese
Dr. Pap Ildikó antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának igazgatója

Házigazda:
Csergő Tibor András, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója.

A kiállítás a NKA támogatásával jött létre.

források:

Új magyar szó online: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/30112-csontig-hatolo-villamcsodulet

Tarisznyás Márton Múzeum: http://www.tmmuzeum.ro/hu/rendezvenyek-2014/szora-birt-csontjaink.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr846247111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása