Államfői ásványok a múzeumban II.

szerző és kép: Papp Gábor

holdpor.jpgAmint a múltkor ígértük, most egy amerikai elnöki adományt mutatunk be az MTM Ásvány- és Kőzettárának gyűjteményéből. 1969 novemberében Richard Nixon felkérte a NASA-t, hogy állítson össze mintegy 250 sajátos „Holdi szuvenírt”. Az emléktárgyakat az ENSZ-nek, a Föld akkori 135 országának és az USA államainak és külbirtokainak a Holdra elvitt és onnan visszahozott, 10×15 cm-es zászlaiból, illetve az 1969. július 21-én a Nyugalom tengeréről gyűjtött 50-50 mg-nyi „holdporból” állították össze. A „holdport” – pontosabban fogalmazva a Hold felszínét borító törmelék (szaknyelven regolit) néhány szemcséjét – egy 3 cm átmérőjű plexigömb alá tették (mely nemcsak védte, de valamennyire fel is nagyította a rizsszemnyi méretű szemcséket), míg a zászló egy fél hüvelyk (kb. 1,2 cm) vastag plexilap alá került.

 

A fából készült tartón két fémtáblácskát helyeztek el. A Magyarországnak adományozott példányon a követező felirat olvasható: „Presented to the People of the Hungarian People’s Republic by Richard Nixon, President of the United States of America.” és „This flag of your nation was carried to the Moon and back by Apollo 11 and this fragment of the Moon’s surface was brought to Earth by the crew of that first manned lunar landing.” („A Magyar Népköztársaság népének adományozta Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.” és „Nemzetük e zászlaját az Apollo 11 szállította a Holdra s vissza, és a Hold felszínének e darabkáját ezen ember által végrehajtott első Holdra szállás legénysége hozta a Földre.”) Az ajándékokat 1970-ben juttatták el az államfők részére. Az Elnöki Tanács a Magyarországnak adományozott példányt a Természettudományi Múzeumnak adta át.

holdpor.jpg

A téma iránt érdeklődők ahttp://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11_lunar_sample_displayweblapon találnak bővebb információt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr776120599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása