A hártyásszárnyúak méregkeverő mestere: a 24 órás hangya

Paraponera_clavata_MHNT_index_jav.jpg

Kevesen gondolnák, hogy a méregmiriggyel kapcsolt fullánkról elhíresült darázsrokonságból a szúrások rangadóján éppen egy 2-3 cm-es hangyafaj, a 24 órás hangya (Paraponera clavata) vezetné a listát olyan termetes versenytársak mellett, mint az 5 cm-es japán lódarazsak (Vespa mandarinia japonica) vagy a 6-7 cm-es testhosszt és 11 cm-es szárnyfesztávolságot is elérő trópusi elterjedésű pókölő hősdarazsak (Pepsis fajok, lásd korábbi bejegyzés).

 

foto_VasZ.JPG

hősdarázs, japán lódarázs, 24 órás hangya; fotó: Vas Zoltán

Egyetlen fullánkos hártyásszárnyú szúrása sem eredendően halálos az emberi szervezetre (de allergiás reakció fellépése vagy túl sok szúrás elszenvedése már komoly veszélyt jelenthet); mégis mindenki tudja, akit szúrt már meg darázs vagy méh, hogy meglehetősen fájdalmas lehet. De mégis mennyire fájdalmas? Justin Orvel Schmidt amerikai entomológus az 1980-as években szokatlan módszerrel hasonlította össze a fullánkos hártyásszárnyúak fegyverarzenálját: rengeteg különböző fajjal megszúratta magát, és egy általa alkotott skálán értékelte, mennyire fájdalmas az adott faj szúrása, illetve mennyire tartós az okozott fájdalomérzet.

 Schmidt.jpg

Justin O. Schmidt, http://www.abovetopsecret.com/forum/thread558549/pg1

Schmidt indexe szerint a 24 órás hangya szúrása a legrosszabb valamennyi fullánkos hártyásszárnyú közt, lekörözi a darazsak óriásait, a hősdarazsakat is. Schmidt skáláján a 24 órás hangya 4+, a hősdarázs „fájdalomindexe” 4 pontot ért el. Összehasonlításként, az Európában legveszélyesebbnek tartott lódarázs mindössze 2-es értéket kapott. A hangya neve is szúrására utal: a nagyon intenzív fájdalomérzet legalább 1 napon át kitart, és átmeneti bénulást is okoz.

A 24 órás hangyák Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élnek. Fészkeiket a fák lombkoronaszintjébe építik. Nagy méretük ellenére nagyon aktív és energikus vadászok; más ízeltlábúakat, kisebb gerinceseket zsákmányolnak, illetve nektárt is gyűjtenek. Fullánkjuk a vadászatban és a védekezés során egyaránt hatásos fegyver: a méregmirigy idegbénító és szövetkárosító vegyületeket tartalmaz, melyből az egy szúráskor befecskendezett mennyiség rovarok és kisebb gerincesek számára halálos adag.

Paraponera_clavata_MHNT_javitott.jpg

Paraponera clavata mikroszkópos fotó, fotó: Didier Descouens, Wikimedia Commons

Azt gondolnánk, a helyi emberek igyekeznek elkerülni a találkozást ezekkel a hangyákkal – amire minden okuk meg is lenne – azonban a Satere-Mawe indiánok esetében épp fordított a helyzet. A törzs férfivá avatási rítusán a jelölteknek 10 percen át kell 24 órás hangyákkal teli „kesztyűket” viselniük, majd a teljes rítust összesen 20-szor elviselniük férfivá, harcossá válásukért. Az alábbi linken megtekinthetők a szertartás mozzanatai (erősebb idegzetűeknek ajánlott).

 

 

Szerzők: Vas Zoltán, Csősz Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr705494236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása