A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Bakonyi Természettudományi Múzeuma

A Bakonyi Természettudományi Múzeum 1972-ben, hazánk egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. Első húsz évében a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékébe tartozott, majd 20 év önállóság következett, míg napjainkra a Magyar Természettudományi Múzeum filiáléja lett. Feladata a Bakony-hegység természettudományos kutatása, a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása, a tudományos eredmények közzé tétele. Gyűjtőterülete a természetföldrajzi értelemben vett Bakony-vidék, így gyűjtéseit 5 megye területén végzi.

kiallitas1.jpg

A több évtizedes kutatás és gyűjtés eredményeként összegyűlt tudás és gyűjteményi anyag tette lehetővé a Bakony természeti értékeit bemutató állandó kiállítás létrehozását, mely a zirci Ciszterci Apátság épületében található és több egységből áll.

kiallitas10.jpg

Az 1978-ban nyílt és 1993-tól folyamatosan megújuló „A Bakony természeti képe” kiállítás diorámák segítségével mutatja be a Bakony különböző élőhely-típusainak növény- és állatvilágát. Ha belépünk a kiállításba a folyosó diorámáiban a hegység három meghatározó erdőtípusával ismerkedhetünk meg: a karsztbokorerdőkkel, a tölgyesekkel és a bükkösökkel. A hegység gazdag és sokszínű rovarvilágából a folyosó „rovarfala” ad ízelítőt.

kiallitas11.jpg

Az első teremben a tőzegmohás úszólápok és a Fenyőfői Ősfenyves jellegzetes növény- és állatfajait tekinthetjük meg. Ebben a teremben mutatjuk be a lakott területek, a legelőerdők és a szurdokerdők madárvilágát is. A Vörös Könyves tárló hívja fel a látogatók figyelmét a hegységből már kipusztult, illetve a kihalás szélére került madárfajokra. Igazi látványosságot kínál az élősarok: az akváriumban a bakonyi patakok és tavak halait láthatjuk, míg a terráriumban élő békákat és gyíkokat figyelhetünk meg, mellettük pedig az adott időszak éppen virágzó lágyszárúi és cserjéit pompáznak. 

kiallitas12.jpg

A következő teremben érve vadászható állatfajok példányai és trófeái láthatók. A sarokba épített sziklafal barlangot rejt, melyben a hegységben előforduló denevérekből láthatunk ízelítőt. A bal oldali teremben a Bakony kisemlőseit mutatjuk be, ezen kívül egy-egy tárlóban a tavasz, a nyár és az ősz gombáival ismerkedhetnek meg a látogatók, az ehető és mérges fajokra külön jelzés hívja fel a figyelmet.

kiallitas13.jpg

A természet ékszerei” kiállításban a Bakony, Magyarország és a Kárpát-medence ásványai láthatók. A „Jégkorszaki óriások a Bakonyban” című tárlat fő szenzációja a Csajág határában megtalált két mamut csontváza. Emellett számos más jégkorszaki állatot is bemutatunk. 2006-ban ajándékozás útján a Bakonyi Természettudományi Múzeum jelentős trófeagyűjteményhez jutott. Ezekből az anyagokból jött létre a „dr. Bativai Schüle Imre János trófeakiállítás”, az itt látható preparátumok és trófeák hazánkon kívül, többek között Kamcsatka és Ausztria állatvilágából adnak ízelítőt.

kiallitas14.jpg

Az uniós tagság szempontjából figyelemre méltó, hogy a magyar, német és angol nyelvű feliratok mellett kiállítás-vezető füzet is kapható a két idegen nyelven. Fennállása óta a természetrajzi tárlatokat több mint 2,5 millió hazai és külföldi látogató kereste fel.

kiallitas15.jpg

A múzeum az állandó kiállítások mellett számos időszaki- és vándorkiállítást szervez, erdei iskolai és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. Azonban a múzeum nem csak ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem kutatási és gyűjteményezési feladata is van. Ezek egyike a több mint félszáz éve működő Bakony-kutatás szakmai koordinálása. A kutatások során elért eredmények részben az intézmény saját kiadványaiban látnak napvilágot. Az 1982-ben alapított Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményeiből eddig 28 kötet jelent meg. A Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei monográfia sorozatból pedig ez idáig 30 került kiadásra.

kiallitas16.jpg

A múzeum gyűjteményeinek nagysága jelentősnek számít. A legnagyobb gyűjtemény a rovargyűjtemény, amely 265 000 példányt számlál. A legnagyobb múlttal a geológiai gyűjtemény büszkélkedhet, katalógusa az interneten is elérhető. A sokrétű botanikai gyűjtemény mintegy 33 000 darabos, ezen kívül gerinces zoológiai gyűjteményt is őrzünk raktárainkban. A kutatási munkát a múzeum 27 500 darabos szakkönyvtára segíti. A múzeum erkölcsi és anyagi támogatásában nyújt kiemelkedő segítséget a több mint 25 éves közhasznú egyesület, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre.

kiallitas17.jpg

A múzeumot a közművelődésben, a természettudományos ismeretterjesztésben, valamint a természetvédelmi kutatásokban kifejtett tevékenységéért több díjjal is elismerték. Többek között az intézmény 2002-ben Pro Natura díjat, 2009-ben Zirc város oklevelét, „Az év múzeuma 2010” pályázaton pedig a bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át.

kiallitas18.jpg

kiallitas19.jpg

kiallitas2.jpg

kiallitas3.jpg

kiallitas4.jpg

kiallitas5.jpg

kiallitas6.jpg

kiallitas7.jpg

kiallitas8.jpg

kiallitas9.jpg

Szerző: Dr. Kutasi Csaba (MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma)

Fotók: Szökrényes Anita (turisztikai referens, Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft.Tourinform Zirc)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr175176676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása