Munka a Bogárgyűjteményben: családra válogatás

A hazai gyűjtések mellett gyűjteményünkbe évente több ezer bogár érkezik múzeumi kollégák külföldi útjairól és amatőr gyűjtők ajándékozása révén. Az ilyen bogáranyag preparálás és cédulázás után ideiglenes tárolófiókokba kerül. Amikor eljön az ideje, általában a tél folyamán, sort kerítünk a feldolgozás következő lépésére, a családra válogatásra.

A Bogárgyűjteményben az  egyes bogárcsaládok felállított gyűjteményei külön szekrényekben találhatók. A faji szinten meghatározott és katonás rendben felállított példányok után általában külön fiók szolgál az adott család "indet", azaz meghatározatlan anyagának ideiglenes tárolására. A családra válogatás után a feldolgozásra váró bogarak a későbbiekben könnyen kikereshetők, ha egy specialista látni szeretné őket.

Sok esetben a családra válogatás során rögtön határozás is történik, ezzel gyorsítjuk a későbbi munkát, csökkentjük a kiküldésre váró példányok mennyiségét és növeljük a felállított gyűjteményrész értékét. Ilyenkor az adott példány névcédulát ("detcédulát") is kap, és a már meghatározott anyagból álló törzsgyűjteménybe kerül.

Tamas_valogat.jpgA szétosztás tálcákra történik. A képen Németh Tamás palearktikus bogarakat válogat.

Tamas_valogat_2_600web.jpgSok esetben a mikroszkóp segítségével kell válogatni, főleg a kis méretű bogarakat.

talcan_bogarak_600web.jpgA példányok közül kerülnek ki a tudományra új fajok is, ezért különösen fontos, hogy jól azonosítsuk a családot. Ha a példány nem a megfelelő fiókba kerül, a szakértő nem fogja megtalálni, vagy csak későn. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr104974521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása