Apostolos Trichas Synthesys-vendégünk előadása az Állattárban

Csütörtökön, 2012. április 5-én délelőtt 11 órakor a Bogárgyűjteményben dolgozó Synthesys-vendég, Dr. Apostolos Trichas (Arthropod Collections, Natural History Museum of Crete, University of Crete) előadást tart.

"Study of the East Mediterranean Dendarus (Tenebrionidae: Pedinini) stored in the Hungarian Natural History Museum collection" címmel az Állattári Irodában.

dendarus.jpgPár szó a témáról. A Dendarus genuszba tartozó gyászbogarak mérsékelt fajszámban népesítik be Görögország és Törökország kontinentális területeit. Kiderült azonban, hogy az Égei-tenger szigetein olyasféle radiációra került sor a köreikben, mint a Galápagos-szigeteken más állatcsoportoknál. A szigeteken élő alakok molekuláris taxonómiai elemzése már megtörtént, most morfometriai módszerekkel igyekeznek külsőleg is elkülöníteni őket.

Az egyes alakok egy részét különféle szerzők már leírták, vendégünk feladata a leírt taxonok megfeleltetése a molekuláris eredményekkel. Ehhez kevés jobb hely adódik múzeumunk gyászbogárgyűjteményénél, ugyanis talán ez az egyetlen gyűjtemény, ahol csaknem az összes eddig leírt faj, alfaj stb. megtalálható, többnyire típusanyagként is.

Mindenkit szeretettel várunk!

Szerző: Merkl Ottó, fotó: Marcello Romano

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr984361100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása