Patinás bogarak avagy páncélba zárt kémia

Szél Győző és Németh Tamás a Bogárgyűjtemény munkatársai egy olyan jelenség nyomába eredtek, ami régóta foglalkoztat minket.

Múzeumunk bogárgyűjteményében rendszeresen előkerül egy-egy olyan bogárpéldány, melynek rovartűjén furcsa, zöld cérna-szerű képletek díszelegnek. Az ilyen, főként régi gyűjtésből származó bogárpéldányok hasán és hátán, közvetlenül a rovartű és a test érintkezésénél figyelhetünk fel e jelenségre. Elgondolkodtató, ugyan kinek és egyáltalán miért jut eszébe gondos munkával, cérnát kötözgetni az olykor száz évnél is idősebb múzeumi példányokra. Ám e fonalakat mikroszkóp alatt megvizsgálva kiderül, hogy valójában egészen másról van szó.

zold2.jpg

Ha egy leselejtezésre szánt dél-amerikai óriásbogár testét felnyitjuk, jól látható, hogy a test belsejében az ilyen „zöldfonalas” tű jelentősen elvékonyodott. A testen belül olykor zömök kristályokat képez a különös anyag, amely nyilván a tűből keletkezett. Képződését a testfolyadék (és/vagy a puhítóban használt esetsav) illetve a levegő oxigénje indította el, melynek hatására a fém oldatba ment, majd a kiszáradás folyamán só vált ki. Mikroszkóp alatt látható, hogy a tű anyaga sárgaréz, melyet valamilyen más, ezüstszínű fémmel, nikkellel esetleg ónnal vontak be, ugyankkor a vastagabb nikkelbevonat kizárható, ugyanis a tűt a ma legerősebbnek ismert neodímium mágnes sem vonzza. A tű mellett alul és felül előbukkanó szeszélyes alakzatok feltehetőleg úgy jöttek létre, hogy a növekvő kristályok számára a test belsejében nem volt elegendő hely, és a nyomás hatására kitüremkedtek a tű melletti igen keskeny résen. A zöld anyagot részben legalábbis bizonyosan valamilyen rézvegyület alkotja, erre utal a 25 %-os ammónia-oldat hatására megjelenő mélykék szín, mely a kétértékű rézsók jellegzetes színreakciója. Sósav hozzáöntésére az oldat azonnal megsárgult. Tiszta rézvegyület esetében zöld, majd lehűlés után kék színt kellett volna megfigyelnünk. A rosszul oldódó zöld kristályok műszeres vizsgálata érdekes adalékokat tárhat fel a tű anyagának pontos összetételéről és esetleg a bogár testfolyadékáról. A ma használatos rovartűk anyaga kemény és rugalmas acél, mely a puhító agresszív savas környezetében szintén szenvedhet korróziót, de zöld fonalak képződése ilyenkor sohasem figyelhető meg.

zold1.jpg

A testen belül olykor zömök kristályokat képez a különös anyag, a „zöldfonalas” tű jelentősen elvékonyodott.

zold3.jpg
A zöld anyagot részben legalábbis bizonyosan valamilyen rézvegyület alkotja, erre utal a 25 %-os ammónia-oldat hatására megjelenő mélykék szín, mely a kétértékű rézsók jellegzetes színreakciója. Sósav hozzáöntésére az oldat azonnal megsárgult.

A bejegyzés szerzői: Szél Győző és Németh Tamás, a fotók a Bogárgyűjteményben készültek (Németh Tamás, György Zoltán), előszó: György Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr564264233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása